Отидете към основна версия

24 006 35

Започнаха продажбите на колата, която няма нужда да се зарежда

  • електромобил-
  • срънчеви батерии

Американският стартъп Aptera започна да приема поръчки за първия си модел електрически автомобил, който се нарича Paradigm. Това е триколесен двуместен автомобил с уникално висока енергийна ефективност и каросерия, покрита със слънчеви панели.

Автомобилът тежи само 998 килограма, а коефициентът на въздушно съпротивление е едва 0,13. Това е много ниска цифра, като за сравнение ще кажем, че Tesla Model 3 има коефициент на въздушно съпротивление 0.23.

Поради ниското си тегло и добрата обтекаемост, Aptera Paradigm използва само 10 киловатчаса, за да измине разстояние от 100 мили, което е равно на 161 километра. Има три батерии за избор с 40, 60 или 100 киловатчаса. В последния случай резервът на мощност с едно зареждане достига 1000 мили или 1609 километра!

Базовата версия е оборудвана само със задвижване на предните колела и е с мощност 136 к.с. Благодарение на ниското си тегло до 96 км/ч, такава кола ускорява за 5,5 секунди. Срещу доплащане се предлага опция с задвижване на всички колела (три задвижващи колела) с обща мощност 204 к.с. Ускорението до 96 км/ч е в рамките на 3,5 секунди.

Според създателите на автомобила слънчевите панели осигуряват допълнително зареждане от 64 километра на ден, което прави 17 700 хиляди безплатни километра на година. Този показател е близък до това колко шофира средният американец, така че мнозина изобщо няма да имат нужда да зареждат електрическа си кола.

Цената на основната версия на Aptera Paradigm започва от $ 25 900. Най-наточената Paradigm + ще струва 46 900 долара и тази сума може да бъде увеличена поради опциите. За да направите поръчка, трябва да депозирате $ 100.

За съжаление, времето на започване на доставките на серийни електрически автомобили не е уточнено. Това обаче определено ще се случи през следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.

Свързани новини