Отидете към основна версия

7 464 31

Volkswagen се превръща в Tesla

  • volkswagen-
  • херберт дис

Bentley, Lamborghini и Ducati остават в състава на концерна

Надзорният съвет на Volkswagen подкрепи шефа на концерна Херберт Дис в поискания от него "вот на доверие" и прие предложението му за реформиране на съвета на директорите, както и плана му за преориентиране към производството на електромобили. Това се смята за победа на Дис над профсъюзите, които са твърдо против превръщането на компанията в немска версия на Tesla.

Дис, който не крие симпатиите си към постиженията на Илон Мъск, ще оттегли молбата си за предсрочно прекратяване на договора му, който изтича през 2023 г. Мениджърът трябваше да прибегне до заплаха за напускане заради съпротивата на синдикатите.

Надзорният съвет на VW подкрепя програмата на Дис за съкращаване на разходите, за да бъдат осигурени средства за разработката на електрически модели. Производството на електромобили изисква по-малко работна ръка, което също предизвика недоволството на профсъюзите.

Сред останалите важни решения, взети от надзорния съвет, е също марките Bentley, Lamborghini и Ducati да останат в състава на концерна. Те ще преминат под управлението на Audi.

В съобщението до медиите обаче не се споменава Bugatti. Според слуховете прочутият производител ще бъде преотстъпен на Rimac, а в замяна хърватската компания ще трябва да увеличи дела си в Porsche със собствен капитал.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини