Last news in Fakti

15 Декември, 2020 19:58 7 461 31

Volkswagen се превръща в Tesla

  • volkswagen-
  • херберт дис

Bentley, Lamborghini и Ducati остават в състава на концерна

Надзорният съвет на Volkswagen подкрепи шефа на концерна Херберт Дис в поискания от него "вот на доверие" и прие предложението му за реформиране на съвета на директорите, както и плана му за преориентиране към производството на електромобили. Това се смята за победа на Дис над профсъюзите, които са твърдо против превръщането на компанията в немска версия на Tesla.

Дис, който не крие симпатиите си към постиженията на Илон Мъск, ще оттегли молбата си за предсрочно прекратяване на договора му, който изтича през 2023 г. Мениджърът трябваше да прибегне до заплаха за напускане заради съпротивата на синдикатите.

Надзорният съвет на VW подкрепя програмата на Дис за съкращаване на разходите, за да бъдат осигурени средства за разработката на електрически модели. Производството на електромобили изисква по-малко работна ръка, което също предизвика недоволството на профсъюзите.

Сред останалите важни решения, взети от надзорния съвет, е също марките Bentley, Lamborghini и Ducati да останат в състава на концерна. Те ще преминат под управлението на Audi.

В съобщението до медиите обаче не се споменава Bugatti. Според слуховете прочутият производител ще бъде преотстъпен на Rimac, а в замяна хърватската компания ще трябва да увеличи дела си в Porsche със собствен капитал.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1.9 тди

    61 2 Отговор
    А тук още дълго ще караме TDI!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 опаа

    24 2 Отговор
    Пчела от мед не бяга!
  • 3 Pokoloko

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "1.9 тди":

    ами, дълго. най-много още двадесетина години след рато ги изнесат всичките насам, то горе-долу толкова сме назад след тях....

    Коментиран от #20

  • 4 Край

    24 24 Отговор

    До коментар #1 от "1.9 тди":

    Амии бъркаш се. Колите с ДВГ няма да ви ги остават доде се движат - тук това значи вечно. Просто ще ни бъдат забранени и това няма да е след много време.

    Коментиран от #6, #21, #31

  • 5 Факт!

    8 3 Отговор
    А Тесла във Вартбург
  • 6 Край,ама на такива като теб

    32 20 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    Мечтай си джендър,тая няма да стане

    Коментиран от #25

  • 7 Край

    36 16 Отговор
    Богатите не щат по шосетата да им се мотат колите на бедните. Колите с ДВГ на 30 г. за по 500 лв. могат да ви возят. Това е нежелано и ще бъде забранено. Ще бъдат законни само ел колите - смислена такава под 20 000 лв. няма даже и да е трета употреба.
    Индивидуалната мобилност ще стане пак лукс както беше 60те години на 20в.

    Коментиран от #9, #14, #23

  • 8 Пацо

    25 7 Отговор
    Колела, тротинетки, ролкови кънки кучешки впряг... Това ни чака. То и ток няма да има достатъчно а ако има цената ще кой колко си иска.
  • 9 1234578

    30 4 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Хората са изобретатели. Когато богатите заранят ДВГ колите. Бедните просто ще монтират електрически двигатели, батерии и горивни клитки на античните пушилници и ще продължават да си ги карат.

    Коментиран от #13

  • 10 Пейник

    10 2 Отговор
    Леле и винкелите омекнаа, черен електро гоУф хаха !

    Коментиран от #12

  • 11 кокиче

    15 2 Отговор
    те отдавна в града на винкело от стари голфове правят тесли
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошко

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "1234578":

    Факт! Аз на колелцето си хакнах едно електромоторче, контролер, батерия и... 40к км за 7 годинки, нека ми е лошо. А бакшишите искат да увеличават тарифите, билетче - 1.60, ми не, мерси, имам си почти безплатен градски транспорт...
  • 14 Лада Веста Крос

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Много добре знаеш що за кола е кола за 500лв, дори за 2000лв. Аз също знам добре- пълна скрап която ако техническите ни прегледи бяха истински нямаше дори да припарват до пунктовете. Просто не може по пътищата да се движат тия чадилници, не се идържа вече. Дори да нямаш пари за сносна кола то и от кола за 1000лв може да си направиш кола годна да мине ГТП, а който е чак толкова технически неграмотен, то по добре се вози с рейса. И не е вярно че българина е беден, има страшно много хора които избират стар чадилник за 20-30-40хил. лв. вместо чисто нова кола макар и не толкова "престижна". Така че това е и начин на мислене, много крив у нас!

    Коментиран от #16, #28

  • 15 Пламен

    14 6 Отговор
    Тяхна си работа... Тесла-месла, акано с тиквички. Как да признаят, че последните две години Шкода, Кия и Дачия ги скъсаха на балет на техен терен! Останаха само амуджитата да купуват немски кошници.
  • 16 Край

    13 5 Отговор

    До коментар #14 от "Лада Веста Крос":

    Абсолютно съм съгласен. Явно и господарите на света които налагат да се мине на ел. коли мислят така.
    Ел колата ще е скъпо удоволствие - колите ще са малко и за това екологични. Бедните ще карат ел. колела или трамвай метро влак.

    Коментиран от #22

  • 17 Да, но

    8 3 Отговор
    Закъсняха . Въпреки , че така запазиха хиляди работни места . И все пак , свидетели сме на прехода в ерата на електрически автомобили . Германските производите , имат отдавна разработена технологията , но ресурса на ДВГ все още не е изчерпан .
  • 18 Stan40

    6 1 Отговор
    Няма как да забранят Мпс-та с ДВГ. По тази логика трябва всички камиони, трактори, комбайни и друг вид земеделска техника да станат електрички.

    Коментиран от #24

  • 19 Холмс

    6 0 Отговор
    боя се, че не всяка теслА, може да стане тЕсла
  • 20 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Pokoloko":

    Аз казвам поне до 2050-та. Лада/жигула;трабант;москвич,още се подмятат по пътищата.
  • 21 Гледай си работата

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    И не се меси в теми по които НЕ СИ компетентен,смотаняк такъв! Първо изкарах книжка,научни се да си връзваш връзките на обувките самичък и чак тогава си давай "компетентното" мнение "експерте",та не се бутай и ти тук!

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Дрън-дрън/та пляс

    0 10 Отговор

    До коментар #16 от "Край":

    Най добре се скрии някъде налъм плосък!
  • 23 Дрън-дрън/та пляс

    0 9 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Край на такива като теб! Мнооого има да си мечтаеш още...е нищо де,нали мечтите са безплатни...
  • 24 И какъв ти е проблемът

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Stan40":

    Защо мислиш че всички трактори комбайни и камиони не могат да станат електрически?
  • 25 KAT

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Край,ама на такива като теб":

    Една такава снимка от който и да е участник в движението и ти пристига честитка за свалено МПС от регистрация, докато не го представиш за ТП пред комисия, пък ти си бъди мъж! Четете ги тея наредби, другари водачи!

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гледай си работата":

    Спиране, газ-анализатор, сваляне регистрационни табели.

  • 28 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лада Веста Крос":

    Колега, в МОЯТ град, включително и аз караме така окачествените от теб автомобили от 500 до 2000лв. Автомобили, с които никой собственик не би се разделил! Ако ТВОЯТ град е "голямото село", там е друга работа. Затова и имаш това виждане. Масово келеши- наркомани и боклуците на средна възраст от ВАШИЯТ град, се прибират за празниците по родните места - в НАШИЯТ град. Отдъхваме си, като си се натоварят неделя следобяд.
  • 29 Даскал

    1 0 Отговор
    Придвижвам с колело "Балкан" /от баща ми/ и не мога и два лева да заделя за по-хубаво. Имам двама студенти и един ученик.
    Какво ни занимавате с тесла-месла?!
  • 30 Васил

    1 0 Отговор
    VAG си остават скъпи кенефи
  • 31 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    Еврогейщината ни връща в комунизма. Ще събираме за коли по 20 години, но все пак има банани.