Отидете към основна версия

4 248 22

В Германия ще правят електромобил, разработен в Русия

  • електромобил-
  • бус-
  • русия-
  • уаз-
  • германия

Стартъпът Reload Motors, който е регистриран в Германия, и руската компания Sollers Engineering обявиха едно доста интересно партньорство. Руската страна трябва да разработи електрически микробус и да предложи проект за неговото производство, след което Reload Motors ще построи завод в Германия и ще започне производството на това електрическо превозно средство, се казва в съвместно изявление на партньорите.

Предполага се, че първата електрическа кола ще слезе от поточната линия след 3 - 4 години. Капацитетът на предприятието ще бъде 20 хиляди микробуса годишно

Самата кола е описана по следния начин. По отношение на товароносимостта тя ще надмине аналозите с двигатели с вътрешно горене с 10-20%, докато най-малко 15% е по-изгодна по отношение на оперативни разходи. Предвижда се на борда да се монтират батерии с капацитет 50 и 90 киловатчаса, които ще бъдат достатъчни за 120 - 250 километра автономен пробег. В бъдеще може да се появи и водороден хибриден тракт, увеличаващ пробега до 800 или повече километра.

Инвестициите в проекта в началния етап ще възлязат на 180 милиона евро, но източникът на финансиране не е посочен в съобщението на партньорите

В момента в Reload Motors работят само 30 души. Честно казано, горните факти повдигат много въпроси. Sollers Engineering е колектив от дизайнерски отдели на концерна Sollers, наскоро обособен в отделна структура. Sollers в Русия е известен с Уляновския автомобилен завод, Заволжския моторен завод, но най-вече с обектите за сглобяване на чужди автомобили в Йелабуга, Набережни Челни и Владивосток.

Вярно е, че много от първоначалните проекти на Sollers вече са закрити, но в момента най-успешният е производството на микробуси Ford Transit. Същият модел е цитиран като потенциален донор за шасито на фургона Reload. Стартъпът Reload Motors е създаден в Германия от руския предприемач Артем Каган. За него се съобщава, че някога е участвал в продажбата на специално оборудване на Mercedes в Русия, след това е бил съосновател на Московския клуб Tesla.

Оказва се, че този човек е обединил усилия с хора, които неведнъж са признавали неспособността си да разработят и пуснат в производство търговски изгоден заместител на "вечната буханка" на УАЗ. И тези партньори възнамеряват да завладеят западните пазари с иновативен електрически микробус...

Искрено желаем успех на Reload Motors и Sollers, но честно казано, не разбираме съвсем как те могат да създадат по-привлекателен продукт от, да речем, електрическия Transit, който самият Ford прави.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини