Отидете към основна версия

30 759 84

Класният ръководител (епизод 7)

  • volkswagen-
  • golf-
  • mqb

Тест на Volkswagen Golf 7

Знае се, че в света на автомобилите има такива превозни средства, които са били и продължават да бъдат своеобразни законодатели в бранша. Всеки сегмент има подобни модели, но най-яркия от тях безспорно е Volkswagen Golf. Мнозина дори наричат в разговорния език т.нар. компактен автомобилен клас с името "Голфов". Вече почти 40 години Volkswagen Golf продължава да се счита за законодател в този сегмент. Сега, на ход е новото, седмо поколение на модела. "Седмицата" вече се предлага на нашия пазар, а екипът ни направи обстоен тест драйв на новата генерация Golf 7. Ето и първоначалните ни впечатления от модела.

 
Екстериор

На пръв поглед новия дизайн се явява нещо като коректор на предшественика, но под този лек грим се крият огромно количество изменения. Като цяло и седмото поколение остава вярно на собствения си дизайнерски стил, въпреки че е разработено на изцяло новата платформа Modularer Querbaukasten (MQB). За мнозина ще е трудно да повярват, но в предната част на автомобила няма нито един каросериен панел, който да е заимстван от "шестицата". Благодарение на новата платформа Golf 7 е пораснал с 5.6 см на дължина и с 1.3 - на широчина. Междуосието му е по-голямо от това на предшественика с цели 6 сантиметра, а предните колела са приближени до бронята. Като цяло осанката е запазена, но Golf 7 изглежда по-агресивен и същевременно, по-стилен. Акцент от екстериора са фаровете, новите дневни светлини и диодните стопове. Все пак неведнъж сме казвали, че визията е въпрос на вкус и да оценяваш един автомобил по този критерий е доста субективно. Снимките обаче са красноречиви и всеки сам може да прецени допада ли му новия екстериор на Golf или не.
 
Интериор

Там също всичко изглежда наред. Салонът е станал по-просторен въпреки че таванът е по-нисък от този на шестицата. Благодарение на нов дизайн и конструкция на седалките, дори и ръстов водач или пасажер се чувстват напълно комфортно. Още един от плюсовете е, че мястото за краката на пътниците отзад е станало по-голямо. Не така обаче стоят нещата с багажното отделение. Това е и основния недостатък на Golf. Багажникът е с повишен обем, но въпреки това е плитък и по-малък от багажниците на доста от преките конкуренти. Иначе добре познатата прецизност при немската сглобка тук е още по-съвършена. Уредите са компилация от аналогови циферблати и цветни електронни дисплеи. Те са силно информативни, като основните са разположени пред водача. Интересен елемент от интериора е кормилото, което е "срязано" в долната си част. Седалките са типично за марката твърди и се характеризират със силно изразена странична поддръжка. Качеството на материалите също е по-добро от това на шестата генерация, а предлаганите екстри са значително повече. Като цяло можем да кажем, че новото поколение е надградило от всичко по-малко отгоре.
 
Двигател и ходови характеристики

За да добиете по-ясна представа за динамичните качества на Golf 7 отново ще прибегнем до сравнение с досегашната "шестица". Въпреки, че е по-голям, Golf 7 е по-лек с около 100 килограма, като това неминуемо са отразява на икономия, динамика и екология на автомобила. Като пример за това можем да дадем най-икономичния вариант - 1.6-литровия Volkswagen Golf BlueMotion, който по заводски данни в комбиниран цикъл харчи 3.2 литра на 100 километра пробег. Като цяло от компанията заявяват, че новият Golf е с 20% по-икономичен.
Автомобилът, който ни беше предоставен за тест, разполагаше с двулитров дизел и DSG скоростна кутия. На него с големи букви беше изписано, че харчи 3.8 литра на 100 километра комбинирано. Екипът ни не успя да достигне този разход, но въпреки това за три дни интензивно каране в градски и извънградски условия борд компютъра отчете среден разход от 5.6 литра дизелово гориво. Това, че не харчи много, не означава, че динамика липсва. Настройките на автомобила са подчертано спортно ориентирани. Кренът в завоите е минимален, возията клони към твърда, а поведението при висока скорост е напълно предсказуемо. 
 
Цени

Разгледайте и публикуваните обяви за Golf 6 в mobile.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини