Отидете към основна версия

9 409 103

Шефът на BMW: Tesla ще загуби лидерство на пазара

  • bmw-
  • tesla-
  • електромобили

Другите големи автомобилни марки подготвят много конкурентни модели

Изпълнителният директор на BMW AG Оливър Зипсе прогнозира предстоящ спад в темпа на растеж на акциите на Tesla, съобщава Bloomberg. В отговор на плана на американската марка за увеличаване на продажбите с 50 процента годишно, Зипсе заяви, че Tesla ще загуби лидерството си на пазара на електрически автомобили, който скоро ще бъде залят със "зелени" модели от други производители.

Миналата година Tesla е продала близо половин милион електрически автомобила, което е с 30 процента повече от година по-рано. Това е рекордна цифра за американска компания, която за пръв път излезе на печалба в края на годината. Съперниците обаче вече са на път: много големи марки планират да разширят присъствието си в сегмента на електрическите автомобили, включително Volkswagen, General Motors, Ford, Mercedes-Benz и BMW.

„Тесла трудно ще поддържа текущия темп на растеж, тъй като останалата част от индустрията върви напред с увереност“, казва Зипсе. Що се отнася до самото BMW, баварската компания планира да пусне девет нови модела с нулеви емисии до 2030 година. През следващите години към електрическата линия ще се присъедини кросоувър, базиран на X1 - iX1 и новите електрически автомобили i5 и i7, които ще станат флагмани.

Прогнозата на ръководителя на баварската марка съвпадна с един от най-бързите спадове на акциите на Tesla след включването ѝ в индекса S&P 500 през ноември миналата година. Във вторник стойността на ценните книжа на американската компания понижиха нивата си с почти 18 процента и в момента се търуват на цени от 730 долара за акция.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини