Отидете към основна версия

21 984 52

4.5 млн. километра с една кола!

  • volvo-
  • p1800-
  • ърв гордън-
  • гинес-
  • рекорд-
  • пробег

Американецът Ърв Гордън постави нов световен рекорд за пробег. За 45 години той е успял да навърти 4.5 млн. километра. Автомобилът, с който е направено това невероятно постижение, е Volvo P1800. Рекордът е потвърден и от компанията-производител.

70-годишният Гордън става собственик на P1800 през 1966-а. Тогава той купува автомобила за $4 150 - сума, равняваща се на тогавашната му годишна заплата. Гордън се влюбва в колата още от пръв поглед и до ден днешен не може да се раздели с нея.

Средният годишен пробег на американеца е 100 000 километра, но най-голям километраж е навъртял през последните десет години, откакто е пенсионер и вдовец. За всичките 45 години Гордън не е правил никакви промени по автомобила си. В него няма нито климатик, нито усилители на волана и спирачките.

Въпреки че този рекорд едва ли ще бъде подобрен скоро, Гордън си е поставил нова цел. За своята 73-а годишнина той възнамерява да прехвърли отметката от 5 млн. километра. Американецът е убеден, че и това ще стане, защото неговият автомобил се намира в отлично техническо състояние.

По думите на гордия собственик на уникалното Volvo P1800 тайната на успеха е в правилното експлоатиране на автомобила. Според него редовна смяна на консумативи и навременни ремонти са в основата на това постижение. Интересното е, че през всичките 45 години автомобилът се движи само с минерално масло.

Предишният рекорд на Гордън е регистриран през 2006 година, когато пробегът на неговото Volvo е 4 225 000 километра. За първи път американецът попада в "Книгата на рекордите на Гинес" като собстевинк на лек автомобил с най-голям пробег в средата на 90-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини