Отидете към основна версия

9 488 40

Ferrari се уплаши от Lancia Stratos

  • lancia-
  • stratos-
  • ferrari-
  • f430 scuderia-
  • михаел стошек

Ръководството на култовата марка от Маранело забрани на ателието Pininfarina S.p.A. да произвежда серийно новата Lancia Stratos на базата на модел на Скудерията. През 2005 година немският бизнесмен Михаел Стошек откупи от концерна FIAT правата върху легендарното име. Последваха продължителни преговори, за да се стигне до есента на миналата година, когато Pininfarina показа новия Stratos, но изработен в един единствен екземпляр.

Впоследствие компанията направи тестове на новата Lancia, които се проведоха на пистата "Пол Рикар". Там стана ясно, че Stratos превъзхожда по доста показатели своя донор - спрения от производство модел Ferrari 430 Scuderia. След тези успехи Стошек и неговата фирма Brose Group решиха, че спокойно може да се пристъпи към дребносерийно производство. Според немския бизнесмен вече имало над 40 заявки за закупуване на нов Stratos.

Плановете се разраснаха дотолкова, че даже беше определена и цена за автомобила. В зависимост от екипировката тя би следвало да варира в диапазона 400 000 - 545 000 евро. Въпреки че цената е доста по-висока от тази на донора, от Ferrari явно са се уплашили от конкурентния модел и по тази причина се е стигнало до забраната, която наложиха над ателието Pininfarina S.p.A. Стошек обаче не смята да се отказва от проекта и ще търси други варианти за реализацията му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини