Отидете към основна версия

10 523 18

Знаете ли, че: На мокър път сцеплението на автомобила с пътната настилка намалява 2 пъти

  • шофиране-
  • дъжд-
  • мокра настилка

Това влошава стабилността на колата и още повече на мотоциклет или скутер

Снимка: Shutterstock

При шофиране в дъжд сцеплението между колелата и пътя е силно нарушено. Това припомнят от Съюза на автомобилните инструктори. "Коефициентът на сцепление на МПС-та с мокри пътища намалява 1.5 - 2 пъти, което влошава стабилността на автомобил и още повече на мотоциклет или скутер", се съобщава още в превантивното предупреждение.

За целта експертите съветват шофьорите да спазват стриктно ограничението на скоростта, особено на опасни участъци от междуградски пътища. Освен това шофьорите трябва, ако е възможно, да избягват внезапна смяна на лентата и рязко спиране, винаги да включват мигачите, когато възнамеряват да завият, и да гарантират спазването на безопасна дистанция.

Преди пътуване в дъжд е необходимо да се провери работата на чистачките, електрическите системи и налягането в гумите. По-рано ви разказахме и колко опасно е шофирането в жегата. Факт е, че такова време притъпява вниманието, забавя скоростта на реакцията и води до по-голяма сънливост и следователно рискът от заспиване по време на шофиране се увеличава.

Освен това от Съюза на автомобилните инструктори обясняват на шофьорите защо дългото шофиране, водещо до умора, е опасно. Експертите подчертават и, че е необходимо внимателно да се следи здравословното състояние и незабавно да се спре при най-малките неразположения - слабост, световъртеж, главоболие и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини