Отидете към основна версия

17 514 42

Camaro - гадината, която яде мустанги

  • chevrolet-
  • camaro-
  • годишнина-
  • z28-
  • zl1

Може би няма нито един почитател на класическите скоростни автомобили, който лекомислено да пренебрегне успехите на янките в тази област през "златната ера" от 60-те години на миналия век. Една от иконите на т.нар. "мускулести коли" е Chevrolet Camaro.

Именно на днешния ден, 11 август, преди 45 години започва производството на култовото Camaro. Малко преди това на специална пресконференция е обявено и името. Дълго време то се пази в тайна, като се знае само, че названието ще започва с буквата "C", подобно на останалите модели Chevy - Corvair, Corvette, Chevelle и т.н.

Въпреки това в пресата се появяват какви ли не спекулации, като най-достоверния слух гласи, че новият автомобил ще се казва Panther. Веднага след обявяването на моделното име журналисти питат Пит Естс, тогавашен генерален мениджър на General Motors, какво означава Camaro. Отговорът е - малко гадно животно, което яде мустанги.

Премиерата на автомобила е на 12 септември 1966 г. в Детройт и на 19 септември в Лос Анжелис. Официално продажбите стартират на 29 септември. Базовата версия на първото Camaro е оборудвана с шестцилиндров редови двигател с работен обем 4.1 литра и тристепенна механична трансмисия.

Цената е $2 466. Най-култовият модел се появява три години по-късно. През 1969-а от конвейерите на Chevrolet слиза умопомрачаващото Z28 Camaro, което остава в историята с уникалното време за изминаване на четвърт миля - 14.8 секунди.

От тогава до днес Chevrolet вади пет генерации на модела, като последната се появи през 2009 година. В началото на годината дебют направи и най-мощното Camaro. "Наточеното" Chevy носи моделен индекс ZL1 и разполага с 550 к.с. от 6.2-литров осемцилиндров бензинов двигател, снабден с механичен компресор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини