Отидете към основна версия

6 379 9

Great Wall готви конкурент на Nissan Leaf

  • great wall motors-
  • voleex-
  • coda holdings-
  • електромобил

Китайският гигант Great Wall Motors е подписал споразумение с американската компания Coda за създаването на електромобил, който да се продава в световен мащаб. По план моделът трябва да се превърне в основен конкурент на Nissan Leaf, първия изцяло електрически автомобил на пазара.

Базираната в Калифорния Coda, специализирана в разработка на возила на ток, ще използва платформи на Great Wall за внедряване на технологиите си. За най-перспективен донор от гамата на китайците се смята субкомпактният хечбек Voleex, стартът на чието производство предстои край Ловеч.

Coda Holdings е съвсем малко предприятие за мащабите на САЩ, но се смята, че партньорството с толкова голям китайски производител ще помогне за инвазия на световните пазари.

Фил Мъртог, изпълнителен директор на Coda коментира подписаното споразумение: "Водещ производител като Great Wall с достъп до пазарите на Европейския съюз и още 120 страни ще улесни значително внедряването на разработките ни".

Американската компания вече има известен опит с подобни проекти, макар и в по-скромен мащаб. До края на годината в Щатите трябва да започнат продажбите на китайския седан Hafei Saibao под името CODA EV. Поръчки за електромобила с цена $44 900 вече се приемат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини