Last news in Fakti

17 Август, 2011 12:54 6 368 9

Great Wall готви конкурент на Nissan Leaf

  • great wall motors-
  • voleex-
  • coda holdings-
  • електромобил

Китайският гигант Great Wall Motors е подписал споразумение с американската компания Coda за създаването на електромобил, който да се продава в световен мащаб. По план моделът трябва да се превърне в основен конкурент на Nissan Leaf, първия изцяло електрически автомобил на пазара.

Базираната в Калифорния Coda, специализирана в разработка на возила на ток, ще използва платформи на Great Wall за внедряване на технологиите си. За най-перспективен донор от гамата на китайците се смята субкомпактният хечбек Voleex, стартът на чието производство предстои край Ловеч.

Coda Holdings е съвсем малко предприятие за мащабите на САЩ, но се смята, че партньорството с толкова голям китайски производител ще помогне за инвазия на световните пазари.

Фил Мъртог, изпълнителен директор на Coda коментира подписаното споразумение: "Водещ производител като Great Wall с достъп до пазарите на Европейския съюз и още 120 страни ще улесни значително внедряването на разработките ни".

Американската компания вече има известен опит с подобни проекти, макар и в по-скромен мащаб. До края на годината в Щатите трябва да започнат продажбите на китайския седан Hafei Saibao под името CODA EV. Поръчки за електромобила с цена $44 900 вече се приемат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Crusible

    21 1 Отговор
    Ми много хубаво! Значи могат и тук да ги произвеждат!
  • 2 Роко

    15 3 Отговор
    Гришата дали се кефи сега?

    Коментиран от #3

  • 3 ?

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Роко":

    s svoite postijenia e normalno da e dovolen.

    Коментиран от #8

  • 4 1212122

    16 1 Отговор
    дано се случат така нещата ,че да има такъв модел. Ако пък се вземе решение за зглобка в България за пазарите от ЕС то тогава направо ще си е истинско щастие! В крайна сметка автомобилите излизащи от Ловеч могат и да не варвят на пазара, но пък може електромобилите да се продават! А и все пак колко години произвеждахме електрокари! Колкото и да са разпродадени всички предприятия все някои от тях са запазили предмета си на дейност. Стискаме палци г-н ви Ганчев наистина да е ришил да си сътрудничи с китайците продалжително ,а не да е някаква сделка за няколко години и айде чертата

    Коментиран от #5

  • 5 W203

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "1212122":

    mnogo sam shtastliv ot fakta che shte ima nai posle seriozno proizvodstvo v bg che sme se prevarnali samo v tarjishte.
  • 6 docenta

    10 1 Отговор
    Айде пуснете ги на пазара вече,стига приказки конкурент на еди кой си.купувачите сами ще определят дали са конкурентни дотук само приказки,вече взех да ставам скептичен дали този завод ще заработи най-после,дано греша
  • 7 asistenta

    5 0 Отговор
    В понеделник 22.08 започва обучение на персонала в завода, така че почват.
  • 8 ,

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "?":

    Какви точно са постиженията на този мошеник според теб ? Кажи ни едно поне ?
    Като изключим препирането на парите откраднати от нас през първите 10 год. на псевдо демокрацията ни (периода от 1991 до 2001 г.).
    И кучата от улицата знаят, че той продава мачовете на отбора си, само нашите следствени органи още не са го разбрали ...
    Това е само един пример, има още много ... няма смисъл да си губя времето да ги разказваме сега тук ...
    За производството на автомобилите - добре, браво, но за изпечен мошеник (инвеститор) като тоя трябва да се внимава с позитивните отзвуци за него ... !

    Коментиран от #9

  • 9 1!

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от ",":

    Едно от най-големите шоута е филма с мост-строй! Толкова си плаща по медиите,че му приписват 65 годишни традиции в мостостроенето! Не,че не така но просто как звучи при демокрация има няма 20 години!
    Иначе за завода евалата в крайна сметка ако всяка по-заможна мутра хване да направи по един нов завод в България нещата ще се в пъти по-добре! Хем парите ще си изперат, хем хората ще са доволни ,че има какво да бачкат абе вобще идилия ще стане! А не като преди години всичко живо ще строи и сега нътски!