Отидете към основна версия

33 693 70

Колко дълго "живеят" съвременните дизелови автомобили

  • съвети-
  • дизел-
  • двигател
Снимка: Shutterstock

Доказан факт е, че дизеловите двигатели издържат по-дълго от бензиновите си авалози, като това се случва заради конструктивните разлики. Самите дизелови двигатели също се различават един от друг, например по наличието или отсъствието на турбо компресор.

Турбината увеличава мощността и намалява разхода на гориво, но ускорява износването на агрегата. Така че, атмосферните двигатели могат да изминат средно 500 000 км, докато двигател с турбокомпресор ще трябва да бъде ремонтиран след 300 000 км.

Смята се, че дизелите издържат няколко пъти по-дълго от бензиновите мотори. Това не е напълно вярно. Средната продължителност на живота на дизелов двигател е 300 000 км, а на бензинов двигател 200 000 км.

Качеството на горивото влияе много върху продължителността на живота на един дизелов агрегат. Нискокачествен дизел значително ускорява износването на агрегата, така че трябва да избирате добре от къде зареждате нафтата за вашата кола.

Работната температура на дизеловия двигател също е много важна. Ако има проблеми с охладителната система, тогава натоварването на агрегата се увеличава и животът му намалява.

Не може да не се отбележи и голямото предимство на дизеловите агрегати. Те могат да достигнат пикова мощност при по-ниски обороти в сравнение с бензиновите агрегати.

По същата причина не се препоръчва каране на високи обороти, тъй като тогава съществува риск от повреда на двигателя. Също така трябва да се избягват продължителните задръствания.

Освен това е от изключителна важност добрата поддръжка на дизеловите мотори. Маслото трябва да се сменя по-често, отколкото в бензинов агрегат. Трябва да се има предвид и, че ремонтът на дизелов двигател е по-скъп.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 72 гласа.

Свързани новини