Отидете към основна версия

31 123 29

Един от най-редките суперкари в действие

  • vector-
  • w8-
  • gm

От този автомобил са продадени само 17 екземпляра, като това се случва през 70-те години на миналия век. Когато се появява на бял свят, тази кола струва повече от Lamborghini и Ferrari. През 1978 година за него производителите искат $50 000, а днес цената му надвишава милион. Става дума за Vector W8, два екземпляра от който бяха засечени съвсем наскоро да се движат по цивилната пътна мрежа - единият в Бевърли Хилс, а другият в Испания.

По онова време Vector W8 е разработен по съвършено нова технология, заимствана от производителите на самолети и състезателни болиди от World Endurance Championship. Върху алуминиевия монокок с 5 000 нита са закрепени панелите на автомобила. Именно този прийом се счита за начало на ерата в автомобилостроенето, позната впоследствие като Aeromotive Engenering. Самата каросерия е изработена от кевлар - лек и изключително здрав композитен материал.

Другата иновация, която смайва тогавашните автомобилни специалисти, е изцяло електронният скоростомер. Въпреки тези изключителни за времето си иновации, от автомобила са произведени само 22 бройки, 17 от които са пуснати в продажба. Два са предсерийни образци, един е стандартен прототип и останалите две бройки Avtech WX-3 са експериментални. На тях е монтиран седемлитров двигател с мощност 700 конски сили.
 
17-те суперкара, които са пуснати в продажба, разполагат със задно разположен осемцилиндров състезателен двигател от GM, който предава въртящия си момент на задната ос. Това става през специално модифицирана тристепенна скоростна кутия от камион. Двигателят е снабден с два нагнетателя Garrett, благодарение на които мощността на Vector W8 нараства до умопомрачителните за онези години 625 к.с. при 5 700 оборота в минута. Максималният въртящ момент е 834 Нм.
 
Официалните данни сочат, че максималната скорост на Vector W8 е 338 км/ч, но при тестове на соленото езеро Боневил автомобилът поставя рекорд, като достига 389 км/ч. По неофициални данни днес има останали 10 такива автомобила, като осем от тях са на територията на САЩ. Един е в Япония и един (този от снимките) в Испания. Повечето са колекционерски и не се карат, но испанският собственик на Vector W8 явно е на друго мнение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини