Отидете към основна версия

38 727 34

Струва ли си да сипвате 100-октанов бензин в колата?

  • съвети-
  • бензин-
  • а-95-
  • а-100
Снимка: Shutterstock

Най-добре е да пълните резервоара на автомобила с бензин, препоръчан от производителя. Въпреки това, специалните марки гориво, тези с разни добавки, включително и най-високооктановия бензин A-100, станаха популярни и се предлагат на всяка бензиностанция. Този вид горива са по-скъпи, но струва ли си да зареждаме стандартен автомобил, пригоден да работи с А95, с 100-октанов?

Смята се, че колкото по-високо е октановото число, толкова по-добре гори горивото. Това мнение обаче е невярно. Октановото число показва степента на устойчивост на бензина на експлозивно неконтролирано изгаряне в цилиндрите.

Реално бензинът A-100 е еволюцията на предишния 98. В допълнение, това гориво не натоварва двигателя, а също така намалява количеството вредни емисии. Тоест бензинът A-100 не е вреден за двигателя, но няма и осезаема полза от него.

Някои смятат, че има смисъл да се зареждат със 100-октанов бензин коли с малки турбо двигатели, които са предназначени стандартно за А-95. По-конкретно говорим за по-нови коли, отговарящи на стандартите Euro-5 и Euro-6.

Това мнение се основава на факта, че по-високото октаново число увеличава мощността и подобрява защитата срещу експлозивно изгаряне в цилиндрите при повишени натоварвания и до голяма степен е вярно. Всички останали автомобили обаче няма и осезаема полза от 100-октанов бензин.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини