Отидете към основна версия

87 306 66

Защо някои таксиметрови шофьори премахват филтъра за купето през зимата?

  • филтър-
  • купе-
  • салонен филтър-
  • съвети-
  • таксиметрови шифьори

Интересен факт е, че таксиметрови шофьори, както у нас, така и в много страни от Европа, премахмат т.нар. салонен филтър през зимните месеци. Защо обаче правят това - обясняваме сега. И още: ще се опитаме да разберем дали този подход носи някакви осезаеми резултати.

Целта на филтъра за салона е да отстранява прах и други замърсители, които могат да причинят алергични реакции и като цяло да вкарат мръсния въздух в салона на автомобила. Въпреки това има някои шофьори, които премахват филтъра през зимата, при това с няколко основателни причини за това.

Салонните филтри работят усилено през лятото, когато е по-сухо и по-прашно на пътя. В резултат на тази работа те се запушват с мръсотия и прах. През зимата влажността се повишава и въпросните филтрите започват да абсорбират влага.

А запушен и влажен филтър води до запотяване и респективно замъгляване на стъклото, което влошава силно видимостта на водача. А за да премахнете замъгляването, водачът трябва да загреете двигателя по-дълго и в същото време да консумира допълнително гориво. А таксиметровите шофьори не обичат това.

Много от тях не желаят да харчат пари и за нов филтър през зимата и поради тази причина просто премахват мръсния от лятото салонен филтър за пречистване на въздуха. Определено тази операция има желания ефект, НО...

Премахването на филтъра дори само за зимните месеци не е препоръчително. Значичетло по-добре е редовно да се сменя този важен за здравето ни елемент, а и цената му не е толкова висока.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 185 гласа.

Свързани новини