Отидете към основна версия

4 484 15

Nissan се отказва от двигателите с вътрешно горене, НО...

  • nissan-
  • двигатели с вътрешно горене

Ще ги запази само за САЩ

Nissan е първият японски автомобилен производител, който потвърди, че се отказа изцяло от нови двигатели с вътрешно горене, с единственото изключение в САЩ. Всички текущи разработки на Nissan ще бъдат спрени и наличните ресурси ще бъдат пренасочени за електрически превозни средства (EV).

Това означава, че още 4.3 милиарда долара ще отидат за производството на автомобили като Ariya. Автомобилният производител иска да може да се конкурира с други марки като Volkswagen и Tesla. Ето защо вече е влязъл в партньорство с Renault и Mitsubishi, наречен Alliance 2030.

Както съобщава Nikkei, Nissan обаче ще запази някои бензинови двигатели само за американския пазар. Компанията е уверена в търсенето на пикапи в САЩ, въпреки че те ще бъдат налични само за ограничен период от време.

Към момента японците нямат текуща цел за прекратяване на производството на двигатели с вътрешно горене за автомобили в Америка, но някои анализатори смятат, че това решение ще бъде преосмислено най-много след пет години.

Този ход не е изненада, тъй като Nissan вече отмени всякакви други разработки за бензинови двигатели в Европа. Очакваше се, но решението дойде по-рано, отколкото смятаха експертите.

Отказването от ДВГ автомобили навсякъде другаде освен в Америка е знак, че стандартът Евро 7, изготвен от Европейския съюз, ще бъде много суров. Очаква се новите правила да влязат в сила от 2025 година.

Според вътрешни източници мерките ще повишат разходите за разработване на двигатели с вътрешно горене до нива, които няма да гарантират никаква печалба. Nissan ще продължи да произвежда настоящите двигатели с вътрешно горене, но те няма да стигат до Европа, Африка или Южна Америка.

Те ще се интегрират и в plug-in хибридни версии ( PHEV ) на автомобили, предназначени само за Япония и Китай. Изненадващо, засега не се планират съкращения на работни места. Запознати с въпроса казаха за Nikkei, че Nissan планира да обучи настоящите си експерти и да ги премести да работят върху PHEV или EV автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.

Свързани новини