Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 10:08 4 057 3

Nissan спира поръчките за X-Trail и за най-евтиния си електромобил

  • nissan-
  • x-trail-
  • sakura
Nissan спира поръчките за X-Trail и за най-евтиния си електромобил - 1
Nissan X-Trail

Продължителният недостиг на полупроводници продължава да засяга автомобилната индустрия, принуждавайки производителите да затварят фабрики и да ограничават продажбите. През лятото Toyota трябваше да спре да приема заявки за новите Land Cruiser и Lexus LX , въпреки бурното търсене: опашката за SUV се простира почти пет години. Подобни решения трябваше да бъдат взети от Mercedes-Benz и Ford, а сега и Nissan обяви, че спира поръчките за два от моделите си.

Nissan обяви принудително спиране на приема на поръчки за два модела - електрическата кола Sakura и новото поколение кросоувър X-Trail. Това съобщава японският вестник "Йомиури". Според нея производителят е трябвало да предприеме такава стъпка поради продължаващи проблеми с наличието на микроелектроника, което е довело до увеличаване на времето за доставка на автомобилите. Колко дълго ще продължи паузата в продажбите все още не е известно.

Електрическата кола Nissan Sakura беше представена през май тази година. Моделът е разработен съвместно с Mitsubishi, които пускат своя "близнак" eK Cross EV на същата чисто електрическа платформа. Sakura се задвижва от електрически мотор с мощност 64 конски сили, а батерия от 20 киловатчаса осигурява само 180 километра пробег. Производителят обаче залага на други предимства - бързо зареждане и ниска цена, която започва от 2 399 100 йени (малко над 16 000 евро). Новият X-Trail пък се появи в Япония в края на юли 2022 г.: тоест беше достъпен за поръчка малко повече от три месеца.

Nissan спира поръчките за X-Trail и за най-евтиния си електромобил
Nissan Sakura


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    11 1 Отговор
    Случва се това, което предупреждаваха- електромобилите ще изчерпят ресурси-електроника и батерии.

    Коментиран от #2

  • 2 МЪСК

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Мхммм, всяко зoмбu ходи до тоалетна с телефон, обаче за всички световни проблеми причината са ви колите на ток. Тц, те са решението. Който може да го разбере, ще го разбере. Който не може - изобщо няма нужда да му се обяснява.
  • 3 Търсим сензации

    2 0 Отговор
    Спирането на поръчките касае само пазара в Япония. За Европа няма информация за спиране на поръчки и доставки. Проверено в Ройтерс.