Last news in Fakti

26 Април, 2022 10:57 1 734 0

Nissan учи колите си как да избягват хвърчащо колело (ВИДЕО)

  • nissan-
  • propilot

Иновационен лидар значително подобрява системата ProPilot

Nissan учи колите си как да избягват хвърчащо колело (ВИДЕО) - 1

Nissan Motor показа видео на прототип на нова система за подпомагане на водача, която в сравнение с произвежданите в момента се характеризира с повишена ефективност и намалява почти до нула риска от попадане в катастрофа.

Комплексът получава информация за пътната обстановка чрез лидар, радар и камери. Системата разпознава формата на обектите и разстоянието до тях с висока точност, а също така отчита текущата среда.

Данните се анализират нон-стоп, а когато възникнат неочаквани препятствия, автоматично се предприемат действия за избягване на сблъсък - това може да е забавяне на автомобила и извършване на маневра от автопилота, както и двете действия едновременно.

Nissan учи колите си как да избягват хвърчащо колело (ВИДЕО)

Предимствата на комплекса се осигуряват от високопроизводителен лидар, произведен от Luminar (САЩ), както и усъвършенстван софтуер, който е обучен в цифрова среда да реагира правилно на безброй аварийни сценарии (тук партньор е компанията Applied Intuition, също от САЩ).

В демонстрацията можете да видите, че ProPilot Concept Zero не само вижда автомобили, велосипедисти и пешеходци като препятствия, но също така разграничава колело, което е отлетяло от автомобил до него. Масовото въвеждане на новата система в автомобили на Nissan се очаква до 2030 г.

Актуалната версия на полуавтопилота ProPilot 2.0 на Nissan включва интелигентен круиз контрол, автоматично спиране в града и на магистрала, контрол на лентата. Когато комплексът е активиран, водачът трябва да продължи да управлява автомобила, без да отстранява ръцете си от волана, и да е готов да поеме контрола, ако системата срещне затруднения. Сегашният ProPilot работи на базата на данни от камери и радари, но не включва лидар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА