Отидете към основна версия

6 358 16

Как се тестват за здравина частите на най-евтините нови коли

  • dacia-
  • издържливост

Много често вече могат да се видят автомобили с марката Dacia, на километража на които има пробег от няколкостотин хиляди километра, а колата все още изглежда добре.

Издръжливостта на автомобилите Dacia (дъщерна марка на Renault ) е строго пазена тайна, известна само на тези, които работят в двете лаборатории на техническия център Titu , който се намира на 50-ина километра северозападно от Букурещ.

В Titu всяка година се провеждат хиляди тестове, за да се изпита издръжливостта на пластмасовите и металните части, използвани в моделите Sandero, Duster и Jogger. Лабораториите са оборудвани с множество високотехнологични апаратури, изпитващи материалите за стареене и корозия.

Именно там се симулират всевъзможни начини, по които превозните средства могат да се използват при различни реални метеорологични условия, които шофьорите могат да срещнат по време на експлоатация на своя автомобил.

Лаборатория за издръжливост на полимери

Тестваните части включват основно пластмасата по колата. Формирана в много детайли, тя е основен компонент от интериора на автомобила: арматурно табло, кори на вратите и т.н.. Ако колата използва нискокачествена пластмаса, тогава повечето части неизбежно ще станат неизползваеми с течение на времето.

UV лъчите, топлината и лошото време могат да причинят обезцветяване, избледняване или дори загуба на оригиналния блясък на пластмасовите части. Пробните екземпляри от тези детайли прекарват няколко седмици в климатични камери, пресъздавайки екстремни условия на температура и влажност в диапазона от -40°C до +100°C. След преминаване на тестовете в камерите, те се сравняват с така наречената контролна проба.

Също така всички пластмаси са тествани против надраскване. Метално острие се задвижва няколко пъти със сила по дължината и широчината на пробата. Драскотините, които са неизбежни, трябва да са повърхностни и да не променят свойствата на пластмасата. Лабораторията също така използва теглителна машина, за да разтегне пластмасата и да разбере нейната якост на опън.

Център за изследване на корозия

Всички метални части пък се тестват в камера за ускорена корозия. Боята предпазва металните части на новите автомобили, но инцидент или драскотина, която е повредила боята и е разкрила метала отдолу, увеличава риска от корозия. Всяка година тук се извършват около 2000 теста, за да се гарантира качеството на използваните метални части.

В допълнение към малките мостри се тестват и цели части, като капак, задна врата, капаци и шасита. Хромирани и поцинковани части като спирачни барабани и дискове, винтове и емблеми също се тестват във тези камери. Те се затварят в корозионната камера, където са изложени на екстремни метеорологични условия с колебания в температурата, влажността и състава на въздуха.

В допълнение към симулирането на естествени метеорологични условия, частите се тестват за здравина, когато са изложени на химикали. Например, това е течност за миене на стъкло или физиологичен реагент. Едва след успешно полагане на всички изпити, частите и материалите се одобряват и се допускат за използване в новите автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.

Свързани новини