Отидете към основна версия

17 719 17

Знаехте ли, че Opel всъщност прави второ поколение на Calibra?

  • opel-
  • calibra-
  • astra-
  • концепт-
  • прототип

Моделът така и не достига до серийно производство

Снимки: instagram

В началото на 90-те години на миналия век, Opel разработва спортно купе с изключителен дизайн, което бързо се превръща в любим модел на мнозина, дори и до днес. Първото поколение на модела остава в производство 8 години, преди германската марка да се откаже от него през 1997 година. В периода от 1997 година до 2000 година, когато на пазара се появява Opel Astra Coupe, марката няма представител в този популярен за времето си сегмент и за това има интересна причина.

Макар много хора да не подозират, Opel всъщност прави второ поколение Calibra, което за съжаление на много от феновете не вижда бял свят. Направени са няколко прототипа, един от които е изложен в музей на марката, които показват как е трябвало да изглежда наследника на спортното купе. Колата е базирана на Opel Vectra, като използва основните ѝ компоненти, но преработени за по-спортно поведение.

Интересното е, че прототипите дори не са показни по онова време, като се смята, че причините за това са различни. Според някои, шефовете на марката не са били доволни от крайния резултат и не са искали да дават празни надежди на феновете, докато други смятат, че инженерите на марката не са били доволни от свършеното.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини