Отидете към основна версия

59 382 49

Dacia затваря завода си в Румъния?

  • dacia-
  • завод-
  • румъния-
  • съкращения

Компанията съкращава персонал доброволно и срещу заплащане

Dacia, част от концерна Renault, стартира програма за доброволно уволнение на персонал, работещ в румънския автомобилен завод. Въпреки факта, че все още няма директни съкращения на персонал в предприятието, на служителите се предлага да прекратят договорите с автомобилния производител по свое желание за впечатляваща сума. Според изданието autoevolution, максималното заплащане за доброволно напускане е 26 000 евро. От автомобилния производител заявяват, че не уволняват никого, но служителите получават пари, ако напуснат доброволно.

Марката Dacia произвежда превозни средства в няколко завода, разположени в Европа и Северна Африка. В същото време програмата за доброволно уволнение важи само за румънския автомобилен завод. Експерти казват, че за компанията е по-изгодно да произвежда моделите си в завода в Мароко, така че подобни съкращения могат да доведат до затваряне на европейския завод, в който работят 12 855 служители. В същото време самата Dacia съобщи, че опцията за доброволно уволнение ще позволи на марката да раздели производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и електрически автомобили.

Размерът на плащанията при прекратяване на трудовите договори ще зависи от трудовия стаж на служителите. Предоставя се минимално обезщетение от €3 200 за персонал, който е работил в завода за по-малко от две години; €4 800 ще получат служители, чийто опит в предприятието е повече от две години. За лица, работещи в компанията за по-малко от 16 години, плащането ще бъде 21 000евро. Максималното обезщетение в размер на 26 000 евро ще получат специалисти, които са работили в автомобилния завод повече от 16 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 102 гласа.

Свързани новини