Отидете към основна версия

10 219 21

Серийната Dacia Bigster: датата на появата е известна

  • dacia-
  • bigster

Renault потвърди пускането на серийната версия на модела

Dacia Bigster е замислен като по-големия брат на Duster и дори като съплатформеник на нереализираната Lada C-SUV, която беше в плановете на руснаците преди "развода" им с Renault, но засега всички предпочитат да не говорят за този проект.

Но, връщайки се на темата за Gigster, трябва да кажем, че марката Dacia става все по-важна част от групата Renault-Nissan, играейки централна роля в нейната трансформация под името "Renaulution".

Във всеки случай производствената версия на Bigster ще заеме сегмента C, а това ще се случи през 2025 година. Bigster е SUV от C-сегмента с дължина 4.6 метра, което е на горната граница в гамата на този компактeн сегмент. За сравнение: сегашната Dacia Duster, също официално класифицирана като C-сегмент, е с дължина 4.34 метра.

Dacia Bigster ще се базира на платформата CMF-B, която Dacia вече използва за третото поколение на Logan и Sandero, както и за Jogger. Платформата е предназначена за широк спектър от задвижвания, включително може да бъде електрифицирана, но все още не се знае какви двигатели ще бъдат монтирани под капака на Bigster.

Y-образни фарове и оребрен капак ще придават на Bigster доста агресивен вид. Интересното е, че колата няма да има хромирани части и имитация на алуминий. Според разработчиците това се дължи не само на „бруталността“ на модела, но и на факта, че ще се прави в съответствие с принципите за опазване на околната среда. Например, броните ще са изработени изключително от рециклирана пластмаса.

Между другото, все още не е известно дали новият кросоувър на Dacia от C-сегмента наистина ще се казва Bigster в производствената си версия. Засега официалната формулировка е: „напълно нова кола, базирана на концепцията Bigster“. Ясно е само, че тя ще е факт точно след две години.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини