Отидете към основна версия

5 935 16

Renault спира продажбите на Arkana за Европа

  • renault-
  • arkana

Renault ще спре продажбите на купе-кросоувъра Renault Arkana в Европа през 2025 г. Това съобщи испанското издание Motor. Ще припомним, че първото поколение на Renault Arkana се появи през 2019 година. Първоначално се смяташе, че това ще бъде автомобил за развиващите се страни.

Този проект беше тясно свързан с Dacia. Но колата се оказа толкова добра, че Renault реши да я продава и в Европа. В резултат на това през 2020 година се появи европейската версия на Arkana . Тя беше забележимо различна от версията, която например се продава в Южна Америка.

Arkana за развиващите се страни е изградена на старата платформа B0. Европейската версия и версията за Южна Корея (където Arkana се продава под марката Samsung) са изградени на по-модерната платформа CMF-B.

Европейската версия получи и по-спортен дизайн, по-модерни технологии (включително активна безопасност и системи за подпомагане на водача) и по-богато оборудване. В салона са налични и доста по-висококачествени материали.

В резултат на това Renault Arkana започна да се продава добре в Европа, като само през изминалата 2022 година на европейския пазар са продадени повече от 72 000 такива коли. Въпреки това шефовете на Renault смятат, че Arkana трябва да бъде изтеглена от продажба в Европа. Защо?

Факт е, че новият екологичен стандарт Евро-7 ще влезе в сила в Европа през 2026 година и всички нови автомобили ще трябва да се съобразяват с него. В момента Renault разработва нови и актуализирани модели, като взема предвид стандарта Euro-7.

Французите също така инвестират сериозно в разработването и производството на електрически превозни средства. И парите не стигат за всички проекти. Ето защо компанията Renault трябва да преразгледа своята моделна гама, като някои модели ще трябва да бъдат изтеглени от производство, а първият такъв най-вероятно ще е именно Arkana.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини