Отидете към основна версия

3 693 12

Ето как ще преориентират бизнеса си петролните шейхове

  • петрол-
  • нефт-
  • литий-
  • добив-
  • петролни компании

Глобалните износители на нефт се подготвят за добив на други изкопаеми горива

Мнозина биха си помислили, че развитието на електрически превозни средства би представлявало реална заплаха за петролни компании като Chevron Corp., но изглежда, че това не е така. От друга страна, в дългосрочен план това може дори да е от полза за конгломератите с изкопаеми горива.

Според главния изпълнителен директор на Chevron Майк Вирт, процесът на извличане на литий от земята не се различава много от извличането на нефт и газ и техният „основен капацитет“ може да бъде прехвърлен към извличането на елемента, който е от решаващо значение за батериите на електрически автомобили. Това позволява на компанията да се присъедини към разрастващата се индустрия за електрически превозни средства в бъдеще.

Петролните магнати все още не разкриват подробностите за този план. Но интересното е, че изпълнителният директор на Exxon Mobil Corp. Дарън Уудс също спомена през юли, че базираната в Тексас петролна компания проучва производството на литий – въпреки нейната анти-EV реторика в скорошна телевизионна реклама.

Chevron на свой ред по-рано заяви, че големите вятърни и слънчеви проекти не са от полза за компанията. Те предлагат ниска възвръщаемост на инвестициите и конкуренцията в тези отрасли е твърде висока. Вместо това те са фокусирани върху улавянето на въглерод за е-горива, водородното гориво и, наскоро, литият.

Липсата на литий на световните пазари отдавна е проблем за автомобилните компании и купувачите на електрически превозни средства. Така че, ако тези петролни компании искат да спечелят от добива на литий, по-добре да го направят скоро.

Друга причина за това е, че се появяват няколко възможни заместители на лития. Например група японски учени доказа, че съединение на основата на магнезий може да бъде по-енергийно интензивно от лития.

Интересът на петролните компании съвпада с мисията на правителството на САЩ да сложи край на зависимостта на местния пазар от произвеждащите се предимно в Китай литиево-йонни батерии.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини