Отидете към основна версия

13 874 24

Може ли моторно масло да почисти мръсен двигател

  • двигател-
  • съвети-
  • масло-
  • почистване

В двигателите с вътрешно горене има три вида отлагания

С течение на времето всеки двигател се задръства с отлагания, което се отразява изключително негативно на здравето му. За да ги премахнат, производителите на авто химия правят много специални добавки. Има и масла с така наречените почистващи свойства. За това дали е възможно наистина да се премахнат замърсяванията с тяхна помощ, ви разказваме сега.

Ще започне с това, че в двигателите с вътрешно горене има три вида отлагания: сажди (твърда черна въглеродна маса), утайки (кафяво покритие) и така наречените маслени или лакови отлагания, които са с жълти, червени или кафяви „цветове“. Последните са най-опасни за мотора, защото най-трудно се „унищожават“.

А заради тях се нарушава температурният баланс, което от своя страна влошава отстраняването на топлината от частите на захранващия блок.Тези примеси се образуват, когато масленият филм се разлага под въздействието на високи температури. Често вината е в евтин или нискокачествен полимерен сгъстител в маслото.

Лакът е особено неприятен в областта на буталния пръстен. Това води до факта, че пръстените губят своята еластичност и слягат. Оттук идва и повишена консумация на масло и надрасквания по стените на цилиндрите.

В мрежата има много истории за това как тази мръсотия се измива с помощта на моторна смазка. Достатъчно, казват те, да купите продукт с високо алкално число. И след 2-3 смени работата на блока се подобрява. Всъщност всичко това не е толкова просто.

Основната задача на маслото не е да почиства мотора, а да премахва топлината от частите и да ги смазва, без да оставя никакви отлагания. Например, същият лак не може да се отмие, тъй като молекулярната му структура е подобна на боята, която се използва за боядисване на тигани, например. Имате нужда от силен разтворител. Но това е друга история.

Що се отнася до основата в състава на продукта, тя позволява само да се намалят окислителните процеси, тъй като може да неутрализира киселините. Като цяло почистващите лубриканти не са нищо повече от маркетингов трик. Мръсотията почти не може да се отстрани с тяхна помощ.

И за да сведете до минимум проблемите, описани по-горе, следвайте някои прости правила. Сипвайте възможно най-висококачественото гориво, почиствайте радиаторите на всеки 2-3 години и сменяйте маслото не на пробег, а на моточасове, като избирате качествени продукти. Само тогава моторът ще живее дълго време.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.

Свързани новини