Отидете към основна версия

21 033 34

Електромобилите имат много повече проблеми, но не защото са електрически

  • електромобили-
  • надеждност-
  • причини

За да стигне до това становище Consumer Reports проучва 330 000 отделни превозни средства всяка година

Снимки: Shutterstock

Електрическите превозни средства имат 79% повече проблеми от конвенционалните автомобили с ДВГ. Това са данни от последното годишно проучване за надеждността на автомобилите на Consumer Reports. Но проблемът всъщност не е, че те са електрически, казва Джейк Фишър, директор на центъра за тестване на автомобили на групата.

Проблемите възникват, защото електрическите автомобили са предимно нови модели, а наскоро въведените модели автомобили обикновено имат повече проблеми, независимо от това какво ги задвижва. Автомобилните компании нямат времето, за да отстранят всички "детски болести", така както го имат с моделите, които произвеждат от години.

Освен това електрическите превозни средства обикновено са модели с по-висока цена с по-сложни технологични характеристики, с допълнителни сензори за безопасност, с повече джаджи и с всевъзможна електроника.

Всички тези фантастични функции предоставят повече възможности нещата да се объркат

„Ако погледнете електромобилите, те обикновено са пълни с нови технологии. Собствениците на електромобили също съобщават за проблеми с батериите и зареждането, но това все още е до голяма степен резултат от новостта на тези превозни средства", казва Фишър. Не че технологията е проблематична по своята същност.

Според Фишър, ако всички производители са правили електрически автомобили в продължение на 100 години и изведнъж един от тях реши да построи двигател с вътрешно горене с трансмисия, това щеше да е изпълнено с още по-гоблеми проблеми..

За да стигне до това становище Consumer Reports проучва 330 000 отделни превозни средства всяка година. Крайните резултати в случая се изчисляват въз основа на комбинираните данни от последните три години.

Прави впечатление, че електрическите пикапи се представят най-зле

В проучването за надеждност на Consumer Reports това е така, защото те са нещо като пресечна точка на два коренно различни типа превозни средства - електромобили и пикапи.

Не всички електрически превозни средства обаче са толкова ненадеждни, според данните от проучването на Consumer Reports. Tesla Model 3 и Model Y, както и Ford Mustang Mach-E, например, имат средна очаквана надеждност. Hyundai Ioniq 6 пък има по-добра от средната очаквана надеждност.

Средно най-малко надеждните, според проучването, са plug-in хибридите. Причината за това, според Consumer Reports, е, че ДВГ и електрически двигатели те са уязвими към всички неща, които могат да се объркат и в коли с ДВГ, и в електрически превозни средства.

„Една от причините, поради които някои хибриди са надеждни, е, че обикновено идват от надеждни автомобилни производители като Toyota и Honda, например“, казва още Фишър.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.

Свързани новини