Отидете към основна версия

5 972 25

Ще поскъпне ли газта на бензиностанциите: ЕС забрани руския пропан-бутан

  • пропан-бутан-
  • агу-
  • газ

Като част от 12-ия пакет от антируски санкции Европейският съюз въвежда забрана за внос на руски втечнен въглеводороден газ (LPG). Съществуващите договори обаче ще бъдат отложени за максимум 12 месеца. За това информира по-специално сайтът на Европейската комисия.

Преди това различни публикации съобщаваха за планове за забрана на вноса на пропан-бутан от Русия, но нищо не бе официално. Все още обаче не е публикуван ясен списък с митнически кодове или стокови позиции, но се посочва, че се има предвид „група въглеводородни газове, главно пропан и бутан, които се получават от преработката на суров нефт ."

Очаква се новата забрана да засегне годишния внос на стойност над 1 милиард евро. Освен това следващият пакет от санкции включва засилване на мониторинга за спазване на ценовия "таван" за руския петрол.

„За да затрудним Русия да води война, ние засилихме тавана на цените за петрола в рамките на G7+, като въведохме нови мерки за по-внимателно наблюдение на продажбата на танкери на трети страни, както и изисквайки по-подробна информация за сертифициране . Това ще помогне за справяне със „сенчестия флот“, който Русия използва, за да заобиколи ценовите ограничения “, се казва в изявление на ЕК.

Както е известно в Европа, LPG се използва най-вече като суровина в нефтохимическия и битовия сектор. У нас обаче немалко коли използват пропан-бутан. Според обяснението антируските санкции се прилагат само за 6% от газа, който Европа внася, но според наличните данни страните от ЕС представляват до 75% от целия износ на втечнен газ от Руската федерация.

Забраната за внос на втечнен газ от Руската федерация може да засегне най-много Полша, която доставя повече от 50% от собствените си нужди от Руската федерация. Заедно с Полша, голям обем руски LPG се доставя в Нидерландия. България е на 11-то място в списъка.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.

Свързани новини