Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 10:20 11 260 15

Прогноза: LPG в Източна Европа ще поскъпне много скоро

  • lpg-
  • пропан-бутан-
  • агу
Прогноза: LPG в Източна Европа ще поскъпне много скоро - 1
Снимка: Shutterstock

Средният дневен обем на вноса на втечнен газ в Източна Европа вече е значително повече от аналогичния период година по-рано. В същото време търговците казват, че броят на доставките през ноември е значително намален поради признаци за недостиг на газ.

По-специално, на полския пазар се усеща известно напрежение поради голямото търсене на газ сред компаниите в селскостопанския сектор „Сега е възможно да се купят определени количества автомобилен газ, но ако говорим за железопътни пратки от няколкостотин тона на приемлива цена, тогава има много малко такива опции“, коментират ситуацията купувачи на LPG в различните страни от Източна Европа.

В балтийските страни цените останаха на нивото от миналия месец, но на Балканите има тенденция към поскъпване на ресурса. В началото на седмицата бяха сключени две споразумения за доставка по железопътен транспорт на около 1 500 тона пропан-бутан, но този продукт вече се счита за дефицитен.

Най-напрегната е ситуацията в Румъния. Дефицитът се дължи на ръста на вътрешното потребление и ограниченото количество на продукта, който влиза в страната от Черно море. Така румънските рафинерии преминаха към използване на втечнен газ вместо природен газ за технологични нужди поради относително ниската му цена. В допълнение, увеличаването на обемите на преработка на леки сортове суров нефт, по-специално азербайджански нефт, води до намаляване на производството на газ.

Румънските черноморски и дунавски терминали в момента имат малко складирани продукти. Купувачите отбелязват трудности при митническото освобождаване на партиди газ, влизащи в страната от руски пристанища. Поради това компаниите са принудени да купуват ресурса от други места, но обикновено това оскъпява продукта.

На фона на намаляването на броя на офертите от местните рафинерии и недостига на ресурси в Черно море, участниците на румънския пазар прогнозират увеличение на цените на газа през ноември. Vitol вече обяви увеличение на премията от около $100 за партиди от продукта, които ще бъдат доставени следващия месец.

„Котировките на Sonatrach може да не се променят значително, но поради увеличението на премията във формулата, изкупната цена на газа ще се увеличи за нас“, коментира ситуацията един от вносителите. По този начин в близко бъдеще нивото на цените на автомобилните партиди пропан-бутан може да достигне 900-950 долара за тон.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    59 2 Отговор
    Май някой е преписва без да мисли. Объркват се понятия като втечнен газ, пропан путан, появява се LPG е накрая не става ясно какво поскъпро.

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Смех

    37 14 Отговор
    Пропан бутана с колко да поскъоне с една две стотинки гледайте дизела и немецо го е умислил туй Гаус Лайбниц Румениге и Щраус на набуталите се с дизеларки честито потъване

    Коментиран от #6

  • 3 ЩЕ ЩЕ

    46 5 Отговор
    ..ами как няма да поскъпне.....като всички си сложиха АГУ а баКшишите масово смениха метановите уредби с АГУ😱търсенето определя цената....нал тъй☝

    Коментиран от #4

  • 4 Абе ще дойдете до истината

    12 21 Отговор

    До коментар #3 от "ЩЕ ЩЕ":

    Че фотоволтетите върху паркингите са най-доброто решение за зареждане. Вярно доставката на слънчева енергия не е постоянна, но е редовна и неотменима и най-важното безплатна. Тогава остава само алчността на собственика на фотоволтаиците, но понеже на всеки паркинг собствениците ще са различни ще има и конкуренция, а не като сега монопол, олигопол, картели и други подобни.

    Коментиран от #10

  • 5 Рачко

    23 16 Отговор
    В момента пропан бутана е евтин защото все още има внос от Русия. След малко от месец това свършва и следва рязко поскъпване. Лукойл България и сега не обработва достатъчно петрол за да покрие вътрешното търсене, какво остава при очертаващото се свиване на производството им заради санкциите.

    Коментиран от #11

  • 6 Иво

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Хубаво е поне, че за сега не пипат горивото на бедните за да си карат таралясниците.

    Коментиран от #9

  • 7 Некой си

    48 8 Отговор
    Отдавна не се бях смял така!
    Редакторът два дни се е измъчвал как да извърти факта кой е единственият вносител на LPG в Европа - Русия.
    Накрая е измислил: "внос на LPG от ЧЕРНО МОРЕ"!!!
    Евала!
  • 8 Лост

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Добре, че не са включили и газта за лампи. Току виж, че и нея са изкупили.
  • 9 Еййййй!!!

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иво":

    Що си мислиш че само "бедните" карат на lpg??? Ми онези ти големи и лакоми джипове/лимузини с бензин са още по-заинтересовани от него. Тъй че "бедния" спестил 5лв./100км., а "богатия" колко според теб? Или мислиш че кинтите не ги жалят и мятат наляво-надясно.
  • 10 Да бе

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Абе ще дойдете до истината":

    безплатна до 5кВ.А от 2030 до 1кВ.
  • 11 Така е

    10 17 Отговор

    До коментар #5 от "Рачко":

    Рачко, стига с таз Расия.Беше голям фактор за изнудване с енергия.Заради пословична си глупост се превръща в никакъв фактор.
  • 12 СЗО

    1 7 Отговор
    За България пак няма данни
  • 13 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Май някой коментира без да мисли !!! Втечнен природен газ първо не се вози в железопътни цистерни , поне в Източна Европа ! Второ през цялото време се говори САМО за пропан бутан , единственото споменаване на втечнен газ е обяснението ,че рафинериите са го сменили с пропан бутан , поради в пъти по-ниската цена , което вдига потреблението на пропан бутан , каквото преди не е имало !! За твое сведение ако не знаеш Нефтохим е НАЙ-ГОЛЕМИЯ консуматор на на газ в България , ако той смени метан с пропан бутан ще използва ПОВЕЧЕ пропан бутан , отколкото ВСИЧКИ автомобили на газ в България !! А такива като него общо има още поне толкова в България , примерно топлофикациите и циментовите заводи , без да броим тези които ползват газ за отопление !! Ако всички те минат на пропан бутан потреблението , съответно търсенето ще скочи 4-5 пъти !!
  • 14 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Ти да видиш? Лек петрол с по-малко газ от тежкия. Ами газа е най-лекото , от преработката на петрола . Отиде тя сега , на ония дето карат 5-6 литрови мотори на газ и се крият по бензиностанциите,че зареждат газ . А иначе то си е гориво, и няма нищо срамно да го ползваш , след като е по-евтино и по-чисто.
  • 15 Бъдете готови

    2 0 Отговор
    Видяхте какво стана в Казахстан януари като дигнаха пропан бутана със стотинки Тука ще е по зле защото производството в Бургас покрива едва 20% от вътрешното потребление а от февруари спира вноса от Русия. Турция няма интерес кораби с газ да се размотават из Босфора опасно е спомнете си Хитрино