Отидете към основна версия

1 908 15

САЩ вдига митата на китайските електромобили

  • сащ-
  • китай-
  • електромобили-
  • мито

Администрацията на САЩ обмисля увеличаване на митата върху различни китайски стоки, включително електрически превозни средства. Това съобщава The Wall Street Journal , позовавайки се на свои източници .

Все още не е определено конкретно време за окончателно решение, тъй като Белият дом и други агенции продължават да обсъждат въпроса.

Има предложение в началото на следващата година да се извърши дългосрочен преглед на тарифите. Разглежда се и възможността за намаляване на митата върху някои потребителски стоки от Китай, които се считат за стратегически важни, но не и за електромобили. В момента митото върху електрическите автомобили, внасяни от Китай, е 25%.

Увеличаването на митата, според The ​​Wall Street Journal, има за цел да демонстрира твърдата политика на президента Джо Байдън спрямо Китай. Това може да му донесе допълнителна обществена подкрепа преди президентските избори през 2024 г. на фона на възможен сблъсък на демократите с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Администрацията на Тръмп започна търговска война с Китай, налагайки мита върху китайски стоки за общо 370 милиарда долара. Според китайските власти тези мерки са се отразили негативно не само на китайските компании, но и на американските потребители.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини