Отидете към основна версия

4 541 42

Канада заби още един пирон в ковчега на двигателите с вътрешно горене

  • канада-
  • двг-
  • забрана

Канада официално обяви дата, след която северноамериканската страна ще се превърне в място с нулеви емисии. Окончателната версия на решението беше публикувана тази седмица, като в него се посочва, че странат ще забрани продажбата на нови автомобили, генериращи емисии от 2035 година.

Дотогава производителите на автомобили, работещи в Канада, ще трябва да следват различни правила. Започвайки от моделната година 2026-а, най-малко 20% от превозните средства, продадени от компанията за една година, трябва да бъдат ZEV (превозни средства с нулеви емисии). До 2030 г. тази цифра трябва да нарасне до 60%, като крайната цел е да се продават само ZEV от 2035 година.

Важно е да се отбележи, че този стандарт технически няма да забранява двигателите с вътрешно горене от 2035 година. В допълнение към електрическите превозни средства с батерии и електрическите превозни средства с водород, превозните средства с нулеви емисии могат да бъдат и хибридни, но такива, които могат да се движат само на ток. Тези PHEV хибриди трябва да работят в режим на електрическо превозно средство „за определен минимален пробег, преди да преминат към работа като хибридни превозни средства, използващи ДВГ.

Статистиката показва, че автомобилите генерират около половината от емисиите на парникови газове в Канада от транспортния сектор. А само транспортният сектор е отговорен за около една четвърт от общите емисии на парникови газове в страната. Властите планират до 2035 година всички замърсяващи нискотонажни превозни средства да бъдат премахнати от пътищата, а до 2050 г. - напълно изведени от експлоатация.

Канада е поредната страна, която започва да оказва натиск върху автомобилните производители да преминат към автомобили с нулеви емисии. По-рано тази година Европейският съюз реши да забрани продажбата на нови автомобили, генериращи вредни емисии, от 2035 г., но превозни средства с двигатели с вътрешно горене, работещи със синтетично гориво, ще бъдат разрешени.

ЕС включва 27 държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Република Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург , Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Обединеното кралство вече не е член на ЕС, но също така ще въведе въпросната забрана за коли с ДВГ през 2035 г., пет години по-късно от първоначално планираното. Държави като Норвегия, Израел и Сингапур също поставят агресивни цели пред производителите на автомобили да преминат към електрически превозни средства. По подобен начин все повече и повече американски щати възнамеряват да приемат тези стандарти през следващите години.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини