Отидете към основна версия

26 Февруари, 2024 17:16, обновена 26 Февруари, 2024 17:16 24 256 37

На живо: Дебют за новото Renault 5: Ретро стил и модерни технологии (ВИДЕО)

  • renault-
  • renault 5-
  • електромобил

Хечбекът бе показан на изложението в Женева

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Преди броени минути в Женева се състоя премиерата на възроденото Renault 5. Може би най-очакваният модел на французите през последните години бе показан в готов за серийно производство вид, който наследява дизайна на показаните по-рано концепти. Компактният хечбек вече разчита единствено на електрическо задвижване и ще се бори в клас, където се очакват все повече нови модели. Renault 5 е с дължина 3,92 м. Той ще бъде първият модел, който използва новата платформа AmpR Small (известна преди това като CMF-BEV), оборудвана с многозвенно задно окачване.

Серийната версия остава вярна на своя концептуален аналог, представен през 2021 г., като точно възпроизвежда цялостната му форма и повечето дизайнерски детайли, включително и джантите. Разликите включват по-дискретна емблема Renault в предната част, традиционни огледала и дръжки на вратите, както и усъвършенствани светлинни елементи както отпред, така и отзад.

Отличителен елемент на екстериора е уникалният индикатор за зареждане, разположен на капака, вдъхновен от характерните въздухозаборници на оригиналното Renault 5. Като се има предвид електрическият характер на този нов компактен модел, дизайнерите на Renault са използвали това място за графичен панел, който светва, когато автомобилът е включен, показвайки текущото ниво на зареждане. Когато батерията достигне пълен капацитет, светодиодният дисплей образува цифрата 5.

Друга препратка към класическото Renault 5 може да се види във вертикално ориентираните задни светлини, свързани с черна лайстна. Светлините дори излизат фино от страничните панели, като целта е да се подобрят аеродинамичните характеристики на хечбека чрез намаляване на въздушната турбуленция. Забележителен елемент са и по-големите задни калници, вдъхновени от емблематичния R5 Turbo, които придават на електромобила вид на спортен хечбек.

Вътре в салона са съчетани ретро елементи и ярки цветове, напомнящи за оригиналния модел, с модерен привкус. Централният елемент на арматурното табло е двуекранен цифров кокпит с голям информационно-развлекателен дисплей, който оперира със система Google. Тази конфигурация се допълва от многофункционален волан с открояващ се стартов бутон.

Renault 5 ще предлага на клиентите си избор между два варианта на батерии, като и двата използват никел-манганово-кобалтова химия (NMC). Базовият модел ще бъде оборудван с батерия с капацитет 40 киловатчаса, осигуряваща пробег по WLTP до 300 км, докато по-големият вариант ще се предлага с батерия с капацитет 52 кВтч, увеличаваща максималния очакван пробег до 400 км.

Renault уточнява, че по-големият акумулаторен пакет се състои от четири големи модула, всеки от които съдържа 46 клетки, докато по-малкият пакет се състои от три модула, всеки от които съдържа 31 малко по-големи клетки. Тази конфигурация се различава от тази на спрения от производство хечбек Zoe, който използваше дванадесет по-малки модула, което доведе до намаляване на теглото с около 20 кг. Теглото на по-голямата батерия на Renault 5 е приблизително 280 кг, докато по-малката тежи около 240 кг. По отношение на разпределението на теглото новият градски електромобил тежи само 1450 кг, когато е оборудван с 52-киловатчасовата батерия, което го прави толкова лек, колкото някои сравними автомобили с двигател с вътрешно горене.

По отношение на размерите Renault 5 EV попада между хечбеците Twingo и Clio, като е с дължина 3,92 м, широчина 1,77 м и височина 1,5 м. Багажникът предлага обем от 326 литра и въпреки че не изглежда да има преден багажник, Renault посочи наличието на специално отделение в багажника за съхранение на кабела за зареждане.

Renault 5 е с предно предаване, като предлага три варианта на задвижване: 70 kW (93 к.с.), 90 kW (120 к.с.) и 110 kW (147 к.с.). Двата по-ниски варианта на мощност се предлагат само с 40 kWh батерия, докато най-високият вариант на мощност е ексклузивен за по-големия 52 kWh пакет. Renault твърди, че автомобилът може да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от осем секунди, вероятно за най-мощната версия.

Всички версии на Renault 5 могат да се зареждат от източник на променлив ток с мощност до 11 kW. Що се отнася до бързото зареждане с постоянен ток, автомобилът може да приеме до 80 kW с 90 kW задвижващ агрегат, докато топ вариантът може да работи с до 100 kW.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини