Отидете към основна версия

1 544 4

Skoda загатна за появата на нов евтин „джип“

  • skoda-
  • kamiq-
  • kodiaq-
  • karoq

За момента той е планиран само за Индия

Skoda официално обяви плановете си да представи нов SUV, предназначен за индийския пазар, който ще дебютира през първата половина на 2025 г. Моделът, който все още не е назован, ще бъде компактен, с дължина под 4 метра, което ще го позиционира като SUV от начално ниво в региона.

Решението за разработване на по-малък SUV за Индия беше обмислено от Skoda за първи път през 2021 г., а сега получи зелена светлина. Този предстоящ модел ще отбележи третото специално разработено предложение на Skoda за Индия, след Kushaq и седана Slavia. Стратегическият фокус на Skoda върху този компактен сегмент е повлиян от местните разпоредби, благоприятстващи моделите с размери под 4 м, което им позволява да бъдат на конкурентни цени и да бъдат привлекателни за по-широка клиентска база.

Съпътстващо съобщение е тийзър скица, показваща дизайна на предната част на предстоящия SUV. Тънките LED фарове наподобяват европейските Skoda Kamiq, докато бронята интегрира по-големи въздухозаборници в хармония с дизайна на радиаторната решетка. Острите контури на капака и релсите на покрива подчертават стила на SUV.

Изграден върху архитектурата MQB-A0-IN, икономичен вариант на платформата MQB на VW Group, пригодена за развиващите се пазари, SUV-ът ще сподели основата си с модели като Skoda Slavia, Kushaq, VW Virtus и Taigun. Опциите за задвижване вероятно ще включват 1,0-литрови и 1,5-литрови бензинови двигатели, съчетани с механични или DSG трансмисии, предлагани изключително в конфигурация с предно задвижване.

С дължина под 4 метра, този SUV ще бъде най-малкото глобално предложение на Skoda, позиционирано под модели като Fabia и Kamiq. Конкуренти на индийския пазар ще бъдат Citroen New C3, Hyundai Venue, Nissan Magnite, Toyota Raize и Tata Nexon.

Името на SUV автомобила ще бъде определено чрез кампанията #NameYourSkoda в социалните медии по-късно тази година, като индийските ентусиасти на Skoda ще избират измежду седем регистрирани имена, всички започващи с "K" и завършващи с "Q" в съответствие с конвенцията на Skoda за именуване на SUV автомобили.

Клаус Зелмер, главен изпълнителен директор на Skoda Auto, подчерта значението на Индия в глобалната стратегия за растеж на Skoda, като изтъкна ролята ѝ както на силен пазар, така и на развоен/производствен център за разширяване на дейността на нови пазари. Той изрази увереност, че новият компактен SUV, планиран за 2025 г., ще задоволи разнообразните нужди на клиентите в Индия и ще допринесе за амбициозната цел на Skoda за растеж - постигане на 5% пазарен дял за семейството марки на Volkswagen в Индия до 2030 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини