Отидете към основна версия

4 854 9

Реален разход на гориво: Кой лъже най-много и кой най-малко

  • разход на гориво-
  • реален разход-
  • заводски данни

Разходът на гориво на новите автомобили беше проверен в реални условия

Австралийската автомобилна асоциация (AAA) проведе поредното си проучване за икономичността на автомобилите. Разходът на гориво на модели от различни класове бе проверен в реални условия, като за тестване са избрани 13 модела, включително компактни градски автомобили, кросоувъри, седани и семейни миниванове.

Въпросните автомобили са тествани в съответствие със стриктната процедура, използвана за определяне на разхода на гориво съгласно методологията WLTP. След проучването се оказва, че при повечето от тях действителният разход на гориво е по-голям от паспортния - тоест от този, заявен от производителя.

Средно разликата между декларирания и действителния разход на гориво е относително малка - в рамките на 5%. При BMW X3 обаче той се оказва цели 20%: кросоувърът изразходва 8.9 л на 100 км, въпреки че производителят посочва 7.4 л на 100 км.

В същото време Kia Carnival показа по време на теста на ААА резултат от 6.0 л на 100 км, което е със 7% по-малко от паспортните данни. А при Hyundai i30 и Staria, MG HS и Toyota Camry декларираният и реалният разход на гориво всъщност са абсолютно еднакви.

Директорът на AAA Майкъл Брадли каза, че подобни тестове са предназначени да помогнат на шофьорите да изберат автомобили, които ще спестят стотици долари годишно от гориво и да имат едно на ум за марките, които ги лъжат. Ето и резултатите от проведеното проучване.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини