Отидете към основна версия

1 262 2

Наследникът на McLaren P1 може да дебютира тази година

  • mclaren p1-
  • p18-
  • mclaren

Очаква се той да има над 1000 конски сили

Измина повече от десетилетие, откакто McLaren представи на света P1. До края на тази година обаче феновете на McLaren може би най-накрая ще имат повод за празнуване, тъй като британската марка е готова да представи нов флагмански модел - такъв, който все още използва мощта на двигателя с вътрешно горене с голям работен обем.

Вътрешно известен като "P18", предстоящият хиперавтомобил на McLaren ще предефинира автомобилните характеристики със своята plug-in хибридна V8 конфигурация. Очаква се P18 да предоставя зашеметяваща мощност, надхвърляща 1000 конски сили, чрез комбинация от бензин и електричество, като основата му ще бъде иновативно шаси от въглеродни влакна. В стремежа си да увеличи икономията на тегло и структурната цялост, докладите сочат, че седалките ще бъдат монтирани директно върху шасито, докато избрани компоненти на окачването ще бъдат изработени с помощта на най-модерната технология за 3D печат.

Макар McLaren да е известен с характерните си врати, според слуховете P18 ще предприеме смело отклонение от традицията, като възприеме вратите тип "gullwing". Почерпил вдъхновение от състезанията във Формула 1, хиперавтомобилът ще разполага с активен заден спойлер и аеродинамични елементи, целящи да увеличат максимално притискателната сила и стабилността. В предната част на P18 се очаква да има фарове, напомнящи на модела Artura.

Ентусиастите, които с нетърпение очакват дебюта на P18, няма да трябва да чакат още дълго, тъй като представянето е планирано да се състои преди края на годината. Никълъс Браун, президент на американския регион на McLaren, разкри, че в момента инженерите са ангажирани с фината настройка на хиперавтомобила, за да гарантират, че той ще предостави несравнимо изживяване при шофиране. Хибридният задвижващ агрегат, за който се твърди, че е с до 70% по-лек от съществуващите системи, използвани в гамата на McLaren, подчертава ангажимента на компанията да разширява границите на производителността и иновациите.

Въпреки че в автомобилната индустрия се наблюдава преход към електрическо задвижване, решението на McLaren да запази двигателя с вътрешно горене в P18 отразява твърдението на главния изпълнителен директор Майкъл Лейтърс, че "истинските суперавтомобили" ще продължат да разполагат с двигатели с вътрешно горене поне до 2030 г. Въпреки това сегментът на електрическите автомобили се развива бързо, като вече се появяват сериозни претенденти като Rimac Nevera, Lotus Evija и Pininfarina Battista. С очакваната поява на новия Tesla Roadster и първия електрически автомобил на Ferrari, планиран за 2025 г., сцената е подготвена за динамично бъдеще в областта на високопроизводителната електрическа мобилност.

В перспектива се очаква Porsche да даде зелена светлина за производството на концепцията Mission X, а китайският автомобилен производител BYD пусна на пазара модела Yangwang U9. Заслужава да се споменат и китайският Nio EP9 и японският Aspark Owl. Тъй като до 2030 г. остават още няколко години, автомобилните производители по света имат достатъчно възможности да приемат революцията в електрическото представяне и да оформят бъдещето на автомобилното съвършенство.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини