Отидете към основна версия

3 063 9

Xpeng ще пусне в производство своя пикап-самолетоносач

  • xpeng-
  • nio-
  • aeroht

Моделът бе засечен по време на тестове 

През октомври миналата година Xpeng AeroHT, дъщерно дружество на известния китайски производител на електрически превозни средства Xpeng, представи забележителна цифрова концепция, размиваща границите между футуристичен ван и хибриден пикап, наречена Land Aircraft Carrier. Първоначално изглеждаше, че тази концепция, разполагаща с три оси, шест колела и възможност за транспортиране на малък летящ автомобил е ограничена до виртуалното пространство. Последните събития обаче сочат, че Xpeng напредва в превръщането на тази концепция в серийно превозно средство.

Силно замаскиран прототип на Land Aircraft Carrier наскоро беше забелязан върху камион пред завод на Xpeng в Китай. Според съобщения в китайските медии положителните отзиви за първоначалната концепция са насърчили Xpeng да продължи с разработването на модела, като целта е да се започнат поръчки през тази година, а доставките за клиентите да бъдат планирани за 2025 г.

Прототипът до голяма степен запазва елементите на дизайна на концепцията, като запазва характерната обща форма и пропорции. Предната част наподобява минивана X9, като се отличава с къс надвес. Някои ъгли подсказват за дизайнерско вдъхновение, почерпено от Tesla Cybertruck, което е особено видно в ъгловатия покрив на камиона.

Макар че прототипът прилича на концепцията, при пускането му на пазара е малко вероятно да разполага с летяща кола в багажното отделение. Индустрията на този тип коли все още е в начален стадий и получаването на регулаторно одобрение за такъв модел би било продължителен процес. Обратно, получаването на одобрение за шестколесен пикап/ван за пътна употреба вероятно ще бъде по-целесъобразно.

Увлечението по превозни средства с три оси и шест колела, катализирано от Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 отпреди десетилетие, остава широко разпространено сред ентусиастите. Преоборудването на 6×6 стана обичайно на пазара на резервни части за пикапи и SUV и Xpeng изглежда е готов да се възползва от този интерес.

Въпреки че техническите спецификации на Land Aircraft Carrier все още не са налични, очаква се той да бъде изцяло електрически и може да използва технологията на акумулаторния пакет и двигателя от съществуващите модели на Nio.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини