Last news in Fakti

2 Март, 2024 13:15 3 042 9

Xpeng ще пусне в производство своя пикап-самолетоносач

  • xpeng-
  • nio-
  • aeroht

Моделът бе засечен по време на тестове 

Xpeng ще пусне в производство своя пикап-самолетоносач - 1

През октомври миналата година Xpeng AeroHT, дъщерно дружество на известния китайски производител на електрически превозни средства Xpeng, представи забележителна цифрова концепция, размиваща границите между футуристичен ван и хибриден пикап, наречена Land Aircraft Carrier. Първоначално изглеждаше, че тази концепция, разполагаща с три оси, шест колела и възможност за транспортиране на малък летящ автомобил е ограничена до виртуалното пространство. Последните събития обаче сочат, че Xpeng напредва в превръщането на тази концепция в серийно превозно средство.

Силно замаскиран прототип на Land Aircraft Carrier наскоро беше забелязан върху камион пред завод на Xpeng в Китай. Според съобщения в китайските медии положителните отзиви за първоначалната концепция са насърчили Xpeng да продължи с разработването на модела, като целта е да се започнат поръчки през тази година, а доставките за клиентите да бъдат планирани за 2025 г.

Прототипът до голяма степен запазва елементите на дизайна на концепцията, като запазва характерната обща форма и пропорции. Предната част наподобява минивана X9, като се отличава с къс надвес. Някои ъгли подсказват за дизайнерско вдъхновение, почерпено от Tesla Cybertruck, което е особено видно в ъгловатия покрив на камиона.

Макар че прототипът прилича на концепцията, при пускането му на пазара е малко вероятно да разполага с летяща кола в багажното отделение. Индустрията на този тип коли все още е в начален стадий и получаването на регулаторно одобрение за такъв модел би било продължителен процес. Обратно, получаването на одобрение за шестколесен пикап/ван за пътна употреба вероятно ще бъде по-целесъобразно.

Увлечението по превозни средства с три оси и шест колела, катализирано от Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 отпреди десетилетие, остава широко разпространено сред ентусиастите. Преоборудването на 6×6 стана обичайно на пазара на резервни части за пикапи и SUV и Xpeng изглежда е готов да се възползва от този интерес.

Въпреки че техническите спецификации на Land Aircraft Carrier все още не са налични, очаква се той да бъде изцяло електрически и може да използва технологията на акумулаторния пакет и двигателя от съществуващите модели на Nio.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    7 10 Отговор
    Дамо пълен глу пак би се вързал на тая глупост или друго ядче казяно всеки втори българин

    Коментиран от #7

  • 2 Българин

    9 4 Отговор
    Страхотна концепция! Китай бързо изпреварва зачадналия запад!

    Коментиран от #3

  • 3 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ето го и него от тия вторите е

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Я…,

    3 0 Отговор
    ами това е Муун патрол от едноименната игра за 8-битов Епъл! Яко!
  • 6 Така е

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мхм":

    А ти произвеждаш само космически кораби най-вероятно… Ха, ха, ха…
  • 7 Ачо

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Определено не за Ганьо това. Ганьо може само да плюе без да е постигнал нищо.
  • 8 Не знам за кого е

    6 0 Отговор
    но знам, че тук са експерти по всичкология и по обиди…
  • 9 Знайко

    1 2 Отговор
    Аз бих се вързал на комбинация от пикап с ел. задвижване и мотор-крусак с ел.задвижване.
    Няма да летим, само ще прелитаме ниско и безшумно! Последното е критикал, за да не се усетят местните , че има ГОСТ!