Отидете към основна версия

54 192 50

Автомобилите, с които се гордееше СССР

  • газ-
  • ваз-
  • чайка-
  • зим-
  • нива-
  • ссср

Миналата седмица, на 16 януари, се навършиха 55 години от момента, в който от конвейера на Горковския автомобилен завод (ГАЗ) излиза първият луксозен седан ГАЗ-13, познат повече като Чайка. Въпреки многото му сходства с американски автомобили, това возило си остава едно от най-красивите в историята на СССР. Именно този повод ни накара да ви покажем най-значимите автомобили в историята на бившия Съветски съюз. Всички коли, които ви представяме, са произведени след Втората световна война, а мнозинството от тях са с марка ГАЗ. Представяме ви ги в хронологичен ред.

ГАЗ-М20 Победа (1946-1958 г.)

Разработката на този автомобил започва още през 1943 година, когато до победата остават цели две години. Това е първия съветски лек автомобил със самоносеща конструкция и един от първите с „понтонна“ конструкция. До края на производството от поточната линия слизат общо 235 999 коли, от тях 14 222 кабриолета.

ГАЗ-12 ЗИМ (1950-1960 г.)

"Братушките" твърдят, че именно луксозният седан ЗИМ е първата в света шестместна лимузина. Автомобилът е с дължина 5.5 метра и разполага с изключително солидна и представителна външност. Това е и първият представителен съветски автомобил, пуснат в продажба и за обикновените руски граждани.

ГАЗ-69 (1951-1972 г.)

Всъдеходът е създаден с определено военна насоченост, но бързо става любимо превозно средство на руснаците заради изключителната си проходимост и уникалната си ремонтопригодност. Двата основни серийни модела са с две и с четири врати, като таванът е брезентов и може да се сваля.

ГАЗ-13 Чайка (1959-1981 г.)

Доста мощният за времето си V-образен осемцилиндров двигател е само една малка част от нещата, подсказващи, че "братушките" смело са копирали от американското автомобилостроене. Конкретният аналог е Packard Caribbean/Patrician, но въпреки това Чайка си остава една от най-култовите съветски лимузини.

ВАЗ-2121 Нива (1977 г. - )

Единствената съветска кола, която заслужава уважение и не е произведена в Горковския автомобилен завод, е ВАЗ-2121, познат повече като Лада Нива. Руснаците са на мнение, че още преди 30 години именно този автомобил е показал каква трябва да бъде тенденцията при сегашните всъдеходи. Малко преувеличено, но въпреки това достойнствата на модела едва ли могат да се отрекат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини