Отидете към основна версия

5 757 27

Mercedes предлага новата E-Klasse с 1.5-литров двигател

  • mercedes-
  • e-klasse-
  • турция

Версията е налична само в Турция

Купувачите на луксозни автомобили в Турция се сблъскват с конфузна ситуация благодарение на данъчната система на страната. Поради тежките данъци върху по-големите двигатели, производители като Mercedes-Benz са принудени да продават своите премиум седани с изненадващо малки двигатели.

Например Mercedes E-Klasse в Турция се предлага с едва 1,5-литров двигател, който е далеч от по-мощните варианти, предлагани в световен мащаб. Въпреки този компактен двигател, цената започва от внушителните 59 300 евро (около 4 468 700 турски лири)

Виновникът е специалният данък на Турция върху новите автомобили с двигатели под 1,6 литра. Този данък започва от 45% и може да достигне зашеметяващите 80% за автомобили, които надвишават определен ценови праг. За да избегнат този по-висок данък, производителите на автомобили като Mercedes прибягват до намаляване на размерите на двигателите за турския пазар.

Привидно по-ниската начална цена обаче е измамна. Данъкът от 80% върху стойността на автомобила повишава крайната цена до 128 300 евро (около 9 682 000 турски лири) - значително повече от E 200 в Германия. В крайна сметка купувачите плащат по-висока цена за автомобил с по-малък и по-слаб двигател.

Ситуацията става още по-интересна за купувачите на луксозни автомобили в Турция, които желаят по-голям двигател. Данъците на Турция за двигатели с обем над 2,0 литра е още по-жестоко. Специалният данък (ÖTV) може да скочи до 220% от първоначалната начална цена.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини