Отидете към основна версия

1 026 9

ЕС и Китай започват преговори намаляване на таксите за електромобили

  • ес-
  • китай-
  • преговори

Европейският съюз и Китай започват напрегнати преговори, за да предотвратят разрастващата се търговска война около електрическите превозни средства. Китай категорично се противопоставя на налагането от страна на ЕС на предварителни мита в размер на 38,1 % върху електрическите превозни средства, произведени в Китай, които ще влязат в сила на 4 юли.

Тези мита са породени от загрижеността на ЕС за предполагаемите несправедливи субсидии, предоставени от китайското правителство на местните производители на електромобили. Китай категорично отхвърля тези твърдения и настоява ЕС напълно да се откаже от разследването.

Лъч надежда се появи след телефонен разговор на високо равнище между представители на ЕС и Китай, който проправи пътя за възобновяване на търговските преговори. Въпреки това анализаторите са предпазливи по отношение на перспективите за бързо решение, особено в светлината на предстоящите избори във Франция. ЕС даде ясно да се разбере, че всеки резултат от преговорите трябва ефективно да реши въпроса с предполагаемите китайски субсидии.

Китай зае по-агресивна позиция, като предупреди за неуточнени "контрамерки", ако ЕС наложи митата. И двете страни признават, че ако напрежението прерасне в пълномащабна търговска война, може да се стигне до сценарий на загуба. Окончателното решение за митата се взема от ЕС, като се очаква то да бъде взето през ноември след приключване на антисубсидийното разследване.

Резултатът от тези преговори ще има значителни последици за световния пазар на електрически превозни средства. Ако ЕС и Китай успеят да постигнат споразумение по взаимно съгласие, това може да проправи пътя за засилено сътрудничество и иновации в бързо развиващата се индустрия на електрическите превозни средства. И обратното, търговска война може да наруши веригите за доставки, да повиши цените за потребителите и да възпрепятства цялостния растеж на пазара на електрически превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини