Отидете към основна версия

4 216 14

Бъдещето на някои автомобилни компании в Stellantis е под въпрос

  • stellantis-
  • dodge-
  • ram-
  • lancia-
  • ds-
  • amserati

Това се случва след лоши финансови резултати

Stellantis, мултинационалният автомобилен гигант, включващ марки като Jeep, Dodge и Fiat, е изправен пред финансова буря. Резултатите на компанията за първото полугодие на 2024 г. разкриват зашеметяващ 48% спад на нетната печалба в сравнение със същия период на миналата година. Тази новина предизвика шокови вълни в индустрията, като цената на акциите на Stellantis спадна с 8,5%.

Главният изпълнителен директор Карлос Тавареш посочи с пръст слабите резултати на компанията в САЩ. Въпреки цялостното увеличение на пазара, продажбите на Stellantis в САЩ са спаднали с 16 %. Това отчайващо представяне накара Тавареш да предприеме строги мерки по отношение на слабо представящите се марки.

„Ако не правят пари, ще ги закрием“, заявява Тавареш според Ройтерс. Това изказване поставя марки като Lancia, DS и Maserati на картата, тъй като Тавареш настоява, че компанията не може да поддържа нерентабилни марки.

Макар да признава необходимостта от коригиращи действия, Тавареш се опитва да вдъхне оптимизъм, като изтъква предстоящ „продуктов блиц“. Stellantis планира да пусне на пазара зашеметяващите 20 нови автомобила през тази година с надеждата да съживи продажбите. Очаква се нови модели като европейската Lancia Ypsilon и Ram 1500, да бъдат ключови играчи в тази стратегия. На хоризонта се очертава и намаляване на цените - нещо, за което според съобщенията дилърите са се застъпвали.

Въпреки тези усилия Таварес признава, че задачата е огромна. Той признава, че му предстои „значителна работа, особено в Северна Америка“, за да възстанови предишната слава на Stellantis. Следващите месеци ще бъдат решаващи за компанията, тъй като инвеститорите и потребителите очакват да видят дали смелите стъпки на Тавареш могат да изведат Stellantis от мътните води.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини