Отидете към основна версия

15 169 64

Измислиха система, която ще спре движението на всички коли с превишена скорост

  • ford-
  • системи-
  • превишена скорост

Ford измисли начин да отучи шофьорите от превишаване на скоростта, при това за постоянно

Американският автомобилен производител Ford подаде патент за технология, която ще засича превишена скорост от други автомобили на пътя и автоматично ще съобщава за нарушения на полицията. Служителите на реда от своя страна ще получават данните за водача и ще могат да налагат наказание.

Заявката за патент, озаглавена „Системи и методи за откриване на нарушения за ограниченията на скоростта“, беше публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ на 18 юли 2024 година, но е подадена на 12 януари 2023-а.

В документацията Ford описва използването на автомобилите си, като средства за наблюдение на скоростта на другите автомобили. Ако едно превозно средство установи, че съседно превозно средство се движи с превишена скорост, то може да използва вградени камери, за да направи снимка на нарушителя.

Доклад, съдържащ данни за скоростта, както и изображение на превозното средство с регистрационните табели, може да бъде изпратен директно до най-близката полицейска кола или до лизката "караулка" чрез интернет връзка.

Използването на лични автомобили за контрол на скоростта ще улесни работата на служителите на реда, тъй като част от функциите им за наблюдение на пътя могат да бъдат прехвърлени на личните автомобили, които ще са оборудвани със система за откриване и докладване на нарушения.

Не е ясно само дали такава система ще уведомява полицията за превишение на скоростта на самата кола, на която е монтирана. Можем само да предположим, че Ford няма да посмее да позволи подобно разрешение, защото в този случай може да забрави за всякакви продажби на такава система.

Очевидно Ford ще се нуждае от правни аргументи и промени в закона, ако компанията се опита да внедри тази технология, тъй като служители на реда няма да станат свидетели на превишената скорост, която ще бъде докладвана от свързаните автомобили. Това обаче е подобно на начина, по който работят камерите за скорост, които вече осигуряват стационарно контрол на скоростта, когато са монтирани по пътищата. Така че такова разрешение е съвсем реално и вероятно.

Трябва да се помни, че в момента това е само патент. Няма информация, че такава система се разработва или ще бъде внедрена. Ford, подобно на много други компании, редовно подава патентни заявки за нови автомобилни технологии, като не всички от тях влизат в производство.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини