28 Юли, 2024 12:15 15 160 64

Измислиха система, която ще спре движението на всички коли с превишена скорост

  • ford-
  • системи-
  • превишена скорост

Ford измисли начин да отучи шофьорите от превишаване на скоростта, при това за постоянно

Измислиха система,  която ще спре движението на всички коли с превишена скорост - 1

Американският автомобилен производител Ford подаде патент за технология, която ще засича превишена скорост от други автомобили на пътя и автоматично ще съобщава за нарушения на полицията. Служителите на реда от своя страна ще получават данните за водача и ще могат да налагат наказание.

Заявката за патент, озаглавена „Системи и методи за откриване на нарушения за ограниченията на скоростта“, беше публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ на 18 юли 2024 година, но е подадена на 12 януари 2023-а.

В документацията Ford описва използването на автомобилите си, като средства за наблюдение на скоростта на другите автомобили. Ако едно превозно средство установи, че съседно превозно средство се движи с превишена скорост, то може да използва вградени камери, за да направи снимка на нарушителя.

Доклад, съдържащ данни за скоростта, както и изображение на превозното средство с регистрационните табели, може да бъде изпратен директно до най-близката полицейска кола или до лизката "караулка" чрез интернет връзка.

Измислиха система,  която ще спре движението на всички коли с превишена скорост

Използването на лични автомобили за контрол на скоростта ще улесни работата на служителите на реда, тъй като част от функциите им за наблюдение на пътя могат да бъдат прехвърлени на личните автомобили, които ще са оборудвани със система за откриване и докладване на нарушения.

Не е ясно само дали такава система ще уведомява полицията за превишение на скоростта на самата кола, на която е монтирана. Можем само да предположим, че Ford няма да посмее да позволи подобно разрешение, защото в този случай може да забрави за всякакви продажби на такава система.

Очевидно Ford ще се нуждае от правни аргументи и промени в закона, ако компанията се опита да внедри тази технология, тъй като служители на реда няма да станат свидетели на превишената скорост, която ще бъде докладвана от свързаните автомобили. Това обаче е подобно на начина, по който работят камерите за скорост, които вече осигуряват стационарно контрол на скоростта, когато са монтирани по пътищата. Така че такова разрешение е съвсем реално и вероятно.

Трябва да се помни, че в момента това е само патент. Няма информация, че такава система се разработва или ще бъде внедрена. Ford, подобно на много други компании, редовно подава патентни заявки за нови автомобилни технологии, като не всички от тях влизат в производство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фокус

    56 14 Отговор
    Форд откакто са я създали тази марка я има системата. Абсолютни боклуци. Първо трябва да запали

    Коментиран от #12, #50

  • 2 За кво му е и без това не въврви

    48 14 Отговор
    Зимата само циганите и Форд не работят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пародия

    57 4 Отговор
    У нас измислиха система за откриване на корумпирани и крадливи в правителството,но депутатите я забраниха,понеже хората били уморени да стоим толкова време без правителство...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петър

    45 29 Отговор
    Всички автомобили трябва да бъдат ограничени на 140км.ч, така както са ограничени камионите на 90км.ч.

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Х

    44 9 Отговор
    Ще мирише на изгорели фордове.
  • 9 поредния идиотизъм

    45 14 Отговор
    а не е ли по-лесно всички коли да вдигат до 120км/ч и толкова няма да ви трябват камери системи и какви ли още не глупости за да спрете наглите хора по пътищата?

    Коментиран от #11, #49

  • 10 Пежо

    29 6 Отговор
    Когато са видели, че в българската секция на Ада няма пазачи, защото сами си вършим работата, ги е осенила гениалната идея, да я патентоват...Катаджиите ще могат да си почиват, а други ще им вършат работата.Може и да посъкратят някои от тях
  • 11 Гаглей

    32 9 Отговор

    До коментар #9 от "поредния идиотизъм":

    Умнико а в града 120 малко ли е.??? Превишена та скорост убива най много в населени пунктове

    Коментиран от #14

  • 12 Е да де

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фокус":

    Един, който запалил при минус 2°C, го кръстили "Фокус"
  • 13 мани беги

    17 6 Отговор
    то затва си купих черен флумастер, за да преправям номера ... от 3 на 8 ... мно камери, мно нещо ... не ста тъй! отиде ми златния талон наскоро зарад глупости ... още го имам де, но кат подновявам и ня го имам вече, а аз съм мно стриктен инак и карам с нормална скорост, но колкот и да е читав човек, то ептен го изкарват виновен и престъпник ... така ня се разберем! кат ше ме изкарвате престъпник чрез камери, то поне да има закакво да съм - шаря с маркера, а вие си снимайте!
  • 14 Хохо Бохо

    34 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гаглей":

    Скоростта не убива! Убива отнемането на предимство, неправилното изпреварване.....
  • 15 Перо

    17 1 Отговор
    Остава да закрият КАТ или да са на повикване, или обработка на сигналите в офис!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо Кюстендилецо":

    Не се притеснявай , съвсем скоро ще е задължително оборудване за ВСИЧКИ марки и модели , а малко след това въобще ще е забранено за човекоподобни като тук коментиращите да управляват МПС по обществени пътища !!

    Коментиран от #60

  • 18 гост

    13 15 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    И за какво са им тия 140 , като дори у нас до 2 месеца ще отменят тия изцепки на пожарникара , а в цяла Европа и никога не ги е имало ?? Дори в Германия скоро ще гласуват 130 ограничения за ВСИЧКИ магистрали , щото сега е за около 30 % от тях !
  • 19 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Който не вярва да си убие половин час и да пита чичко Гугъл , дори половината държави са със 120 , а не 130 ограничение !!

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    22 12 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Сега за да доразваля кефа на някои тука ще спомена някой примери , хаах !! Русия и Беларус -110 км/ч , по МАГИСТАЛИ , не че ги имат много , ама да не плещите пак за "джендъри" , осен ако любимите ви "братушки" ги броите за такива !! После , Великобритания - 112 км/ч , повтарям по магистрали !!! Швеция , Дания и Финландия - 110 км/ ч , Норвегия (!!!!! Едва ли има по-добри пътища в Европа) - 100 (сто) км/ч , Белгия , Испания и Ирландия - 120 км/ч и т.н. !!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пич

    26 3 Отговор
    А как стои въпросът със сертифицираното и пломбирането на тези камери? Данните на несертифициране камери не могат да се използват за глоби.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    10 14 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    Изобщо никой няма и да те пита какво позволяваш , ти за къф се имаш , хахахахах !!! От преди 10 дена ВСИЧКИ нови коли в продажба са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оборудвани с ограничител на скоростта , НЕЗАВИСИМ от прищявките ти !! Засега са настроени в предупредителен режим , но след 2-3 години могат и ще го направят задължителен , както и възможността полицая да те спре с натискане на едно копче в патрулката !!! След това ще стане задължително система като тая в статията ,а след десетина години като се развият достатъчно роботите направо ще забранят на хора да карат по обществени пътища !! То друга оправия с "пилотите" няма !!

    Коментиран от #28, #30

  • 27 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Пич":

    Въпросът въобще не стои , защото това е гарантирано от производителя като стандартно оборудване , част от сертификацията на всеки модел в производство !! И да няма да е употребявани коли , но за тях има други начини , още на следващия преглед ще разбереш !!

    Коментиран от #35, #61

  • 28 Европеец

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Съветвам те да пишеш Научна фантастика,с това Въображение ,което имаш...Това в статията е само Патент...Най- вероятно е до 20 години всичко да си е така,както сега и който оцелее - оцелее на пътя...!!!!

    Коментиран от #31

  • 29 Ще измислят някакви

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    бонуси за тия съгласни да им монтират такава техника. Например безплатни преглед и гр.отговорност, процент от глобите хванати от твоята кола и други.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    За нашите калдаръми и 100 км/ч са много.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Е, тука вече не си прав. Всяко средство за контрол, било то камера или кантар, задължително трябва да минава периодично тарифа е и сертифициране от контролен орган. Това, какво гарантирал производителят няма никакво значение. И сега, камерите и радарите на кат са гарантирани от производителите, но без валиден сертификат за периодичен преглед глобите от тях падат в съда.

    Коментиран от #41

  • 36 Един

    13 4 Отговор
    За тая работа трябва да ми плащат наем всеки месец, защото не ми подобрява возилото по никакъв начин, а е в услуга на някой друг. Ако не се приеме закон за това, просто няма начин как да стане. Не е толкова просто.

    Коментиран от #42

  • 37 Гкййкк

    17 4 Отговор
    Чета тук някакъв или някакви светци как са се разпенили да вкарват в ред всичко и всички. Пламът и отдадеността ми напомнят за едни времена, завършили в края 1989г.

    Добрата новина е, че историята обича да се повтаря и като натегнат много гайките на плебса и стават разни събития, наречени гръмко "революции". Или пък идват "хуните", които не обръщат внимание на такива възвишени работи и разритват подрената и китна "кочинка" на "партийците" или "патрициите".

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Един":

    Да питам някой плаща ли ти наем , че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО полицая иска резервна гума , пожарогасител , аптечка , триъгълник и още каквото се сети ?? Плаща ли ти наем , че гумите ти имат нужния грайфер и колата ти е минала технически преглед и има данък и застраховка ?? Кога ще вденете , че колата е ВРЕМЕННО ваша , докато нарушите правилата , след това е скрап , че и допълнителни глоби понякога ?? Също както недвижимия ти имот е твой , докато му плащаш данъците и сметките , после е на съдия изпълнителя !!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 6Х6

    12 1 Отговор
    Играта на стражари и апаши няма да свърши, поне докато човешкият род е в този си вид...
  • 46 ганев

    4 3 Отговор
    ЕЕЕ.ИМА И ...МНОГО ПО ЕВТИН...И ПРОСТ НАЧИН.....МЕТАЛНИ КАБЪРЧЕТА
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пак ли

    11 1 Отговор
    Аз имам лични мотиви да натопят някого и го докладвам на полицията Човека си получава наказанието Тоест натопи другарче Така се управлява обществото Ако докладвам за депутати и политици Ще има ли глоби и за тях Киро уби човек на пътя Нещо направиха ли му
  • 54 ЖАЛКО

    6 3 Отговор
    Скоростта в САЩ извън града е 80 мили тоест 140 км При разстояния от 450 или 500 мили се стига за 6 или 8 часа Хората там са добри но политиците и полицаите им са кофти

    Коментиран от #55, #58, #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Ху (By Who)

    5 1 Отговор
    Ще счупя камерите с чук. И на ваште коли също.
  • 58 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "ЖАЛКО":

    Мечти и лъжи на кило за наивници !!! Максималната скорост в САЩ е 75 мили в час , което е точно 121 км/ч и то това е по междущатските магистрали от източното до западното крайбрежие като тази между Ню Йорк и Лос Анжелис , по вътрешнощатските , които са много по натоварени в 70 мили в час , което е малко повече от 110 км !!! Не се пробвай с евтини номера !!
  • 59 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "ЖАЛКО":

    Дори 80 мили не са 140 км , а 128 км , научи барем мерките преди да лъжеш !

    Коментиран от #64

  • 60 ...

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    яяя теслю пешеходеца изплува пак, скривай се :) Ти кола не си карал през живота си, няма и да караш щото се иска мозъка дето го нямаш. Но като истинско комунe искаш забрани за неща дето не ги владееш :)))))
  • 61 ...

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    да не забравиш и някоя удивителна да сложиш, че да знаем дали ти работят хапчетата :)))))))
  • 62 бай онзи

    5 1 Отговор
    Хенри Форд се върти като пумпал под земята...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 домакин

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Госте, нещо много се застоя, време ти е да си ходиш. И не се връщай повече. Такива като тебе, дето си умирате да нач!кате на всички някакъв хомот заради изцепките на единици, накрая всички ви намразват и ядете дървения. На България не и е проблема дали максимално разрешената скорост ще е 130 или 140 км/ч. Проблема са неприкосновените нисколетящи със 180-200км. час по магистралите, дето ти намигат от 1км. с левия мигач да им дадеш писта да излетят. Те правят това и при макс. скорост 110, и при 112, и при 120, и при 130, и при 140км./час. Така че докато по изключние си включиш собствения мозък и намериш решение да озаптиш няколкото единици, вместо с чуждите акъли да на!ук!аш хомот на ВСИЧКИ, вземи си ходи и не се връщай. Представи си, че на пътя има ситуации, в които се НАЛОЖИ да вдигнеш неразрешена по закон скорост, спирачките може да са решение в огромния брой случаи, но не във всички. Например изпреварваш някой тир, зад тебе още една-две коли правят същото, а точно в този момент насреща цъфва някой от ония нисколетящите, който тези зад теб не го виждат. Решението е само още газ за да се изтеглиш навреме, както и останалите зад тебе да могат да минат безопасно. Не е въпроса в скоростта, а в адекватното шофиране. Нулева толерантност за купени книжки и фиктивно минат ГТП, интензивно обучение на шофьорите подобно на това във Финландия и редовна поддръжка на автомобилите. Това е рецептата за по-безопасно шофиране.