Отидете към основна версия

3 490 6

Китай събира автомобилни производители в отговор на европейските санкции

  • китай-
  • европа-
  • такси

Страната ще обсъжда по-големи такси за внос

Министерството на търговията на Китай сигнализира за потенциални ответни мерки срещу предложените от Европейския съюз мита върху китайските електромобили. По време на среща с автомобилопроизводители и браншови асоциации министерството обсъди повишаването на вносните мита върху бензиновите автомобили с голям двигател.

Този ход идва в отговор на преразгледаното предложение за мита на ЕС, което предвижда налагане на допълнителни мита в размер до 36,3% върху произведените в Китай електрически автомобили. Въпреки че ЕС намали предложената ставка от 37,6 %, Китай остава недоволен.

Потенциалното повишаване на митата върху бензиновите автомобили с големи двигатели би имало значително въздействие върху германските производители на автомобили, които разчитат в голяма степен на Китай като пазар за своите автомобили от висок клас. Миналата година износът на Германия за Китай на превозни средства с двигатели с работен обем 2,5 литра или по-голям е на стойност 1,2 млрд. долара.

Китай активно лобира пред държавите-членки на ЕС да се противопоставят на предложените мита. Възможността на Европейската комисия да въведе тези мита зависи от подкрепата на квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС. Германия, Финландия и Швеция вече изразиха резерви относно митата, докато Франция, Италия и Испания изразиха подкрепа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини