23 Август, 2024 14:01 3 473 6

Китай събира автомобилни производители в отговор на европейските санкции

  • китай-
  • европа-
  • такси

Страната ще обсъжда по-големи такси за внос

Китай събира автомобилни производители в отговор на европейските санкции - 1

Министерството на търговията на Китай сигнализира за потенциални ответни мерки срещу предложените от Европейския съюз мита върху китайските електромобили. По време на среща с автомобилопроизводители и браншови асоциации министерството обсъди повишаването на вносните мита върху бензиновите автомобили с голям двигател.

Този ход идва в отговор на преразгледаното предложение за мита на ЕС, което предвижда налагане на допълнителни мита в размер до 36,3% върху произведените в Китай електрически автомобили. Въпреки че ЕС намали предложената ставка от 37,6 %, Китай остава недоволен.

Потенциалното повишаване на митата върху бензиновите автомобили с големи двигатели би имало значително въздействие върху германските производители на автомобили, които разчитат в голяма степен на Китай като пазар за своите автомобили от висок клас. Миналата година износът на Германия за Китай на превозни средства с двигатели с работен обем 2,5 литра или по-голям е на стойност 1,2 млрд. долара.

Китай активно лобира пред държавите-членки на ЕС да се противопоставят на предложените мита. Възможността на Европейската комисия да въведе тези мита зависи от подкрепата на квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС. Германия, Финландия и Швеция вече изразиха резерви относно митата, докато Франция, Италия и Испания изразиха подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    38 5 Отговор
    Немците, ще почнат правят за Китай големи джипки с миксерче двигатели по хиляда кубика хихи Представете си G. klase с 900 кубиков мотор и 69 к. с. 😂 Така става, когато ЕС се управлява от юрдечки!

    Коментиран от #2

  • 2 Демократ

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    Това е проблем на Китай не на нас.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реално

    16 2 Отговор
    Китай е на ток. Китай държи парите, ресурсите и работната ръка. Както казваше Тодор Живков: "Какво ще решаваш ти като немаш пари, бе?! Ще решава който има пари"
    Да продаваш в Китай не можеш. Да се конкурираш с Китай не можеш: към 2023 батериите на Тесла и Китай са на едни нива, всичко останало е на двойна цена...Кой ще им ги купува?
    Ако са разумни, да си продадат марките докато още държат цена и да се захванат със земеделие - Европа има хубава земя без заводи, подходяща за селско стопанство.
    Обаче те не са разумни, ще драпат до последно и ще изгубят всичко.

  • 5 престъпникът джо

    12 5 Отговор
    Браво на Китай да въведат 50 % мита като за начало след време Немските автомобилни фирми ще бъдат принудени да започната да намалят производството си . Ако Автомобилният сектор (пазарът на Немските ДВГ от мотоциклети до корабните двигатели е около 250 Милиарда Евро ). загуби пазарът в Китай---който е най голям за Мercedes и BMW - Германия като цяло ще има огромни икономически проблеми. ЕС без Германия почти няма никакви шансове да оцелей защото освен Франция и Нидерландия останалите чакат на готово.
  • 6 Китай

    12 0 Отговор
    Империята отвръща на удара !