Отидете към основна версия

871 10

Китай предупреди: Митата за автомобили ще навредят на Германия

  • китай-
  • европа-
  • германия

Министърът на търговията изказа мнението си за новите тарифи

Китайският министър на търговията изрази категоричното си несъгласие с предложените от Европейския съюз мита върху електрическите превозни средства, като предупреди, че те могат сериозно да навредят на търговското и инвестиционното сътрудничество между Китай и Германия.

Уан Уентао се срещна с германския вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, за да обсъдят въпроса и да призоват Германия да се намеси и да предотврати ескалацията на напрежението. Уан подчерта значението на разрешаването на спора чрез диалог и консултации в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Европейската комисия е на ръба да наложи мита до 35,3% върху произведените в Китай електрически превозни средства, в допълнение към стандартното мито от 10% за внос на автомобили. Този ход се разглежда като мярка, целяща да предпази европейските производители на автомобили от конкуренция.

Германия, макар да подкрепя свободната търговия, също изрази загриженост относно въздействието на китайските субсидии върху европейския пазар на електромобили. Въпреки това страната призова Китай и ЕС да намерят взаимно приемливо решение и да избегнат търговски конфликти.

Спорът между Китай и ЕС относно тарифите за електрическите превозни средства подчертава нарастващото напрежение между двете икономически суперсили. Изходът от този спор може да има значителни последици за световната автомобилна индустрия и за бъдещето на развитието на електрическите превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини