Отидете към основна версия

1 408 21

Почина легендарен дизайнер на Mercedes

  • mercedes-
  • mercedes-benz-
  • бруно сако-
  • дизайн-
  • дизайнер

Бруно Сако е сътворил някои от най-разпознаваемите модели на марката

На 90-годишна възраст почина Бруно Сако, визионерският дизайнер, отговорен за някои от най-емблематичните автомобили на Mercedes-Benz. Неговият 41-годишен стаж в Mercedes-Benz се характеризира с непрестанен стремеж към съвършенство, в резултат на което са създадени шедьоври като серията W123, S-Klasse W126 и SL R129.

Дизайнерската философия на Сако наблягаше на непреходната привлекателност и плавната еволюция в рамките на моделните линии на Mercedes. Той вярваше, че всеки нов модел трябва да надгражда наследството на своя предшественик, като поддържа разпознаваема идентичност на марката и същевременно предлага свежа перспектива. Този фокус върху последователността на марката е очевиден в детайли като защитните ленти, които дебютират при W126 и в крайна сметка намират място в други модели.

Освен върху леките автомобили, влиянието на Сако се разпростира и върху експериментални автомобили като C111. Приносът му към Mercedes-Benz надхвърля естетиката, тъй като той играе ключова роля и във формирането на философията и културата на дизайна на компанията.

Наследството на Сако се простира далеч отвъд ламарината, която е оформил. Той оставя след себе си философия на дизайна, която продължава да вдъхновява поколения автомобилни дизайнери, свидетелство за трайното му влияние върху света на Mercedes-Benz и автомобилната индустрия като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини