Отидете към основна версия

4 167 20

General Motors на съд за $10 млрд.

  • general motors-
  • съд-
  • иск

Юридическата кантора Hagens Berman Sobol Shapiro е подала иск срещу най-големия американски автопроизводител General Motors във федералния съд в Ривърсайд, Калифорния, заради обезценяването на колите му, съобщава Reuters. Ищцата Ани Ендрюс обвинява концерна, че многобройните акции за отстраняване на дефекти (около 40 кампании по отзоваване, засегнали над 20 млн. возила само в рамките на тази година) са довели до загубата на пазарна стойност не само на автомобили с доказани дефекти, а и на цялата останала продукция с щампа GM. Ако искът получи групов статут, компенсациите могат да достигнат колосалните $10 млрд.

GM има неприятности от същото естество и в Тексас. Неотдавна там също бе подаден иск за загуба на пазарна стойност заради дефект на механизма на контактния ключ на няколко модела. Ако бъде осъден, концернът ще трябва да изплати между 6 и 10 млрд. долара. Според ищците "производителят е знаел за дефекта и като следствие за обезценяването на автомобилите".

В иска си Ани Ендрюс заявява, че никога не би си купила употребяван Buick LaCrosse от 2010 г. или поне би платила много по-малко ако от GM са били информирали своевременно обществеността за известните дефекти на модела. Адвокатите, които я представляват, твърдят, че с подобни претенции към съда могат да се обърнат над 15 млн. собственици на автомобили, произведени от GM. Всеки от тях може да претендира за компенсация на обезценяване вследствие дефекти в размер между $600 и $2 600.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини