Отидете към основна версия

970 1

Стойнев: Стабилизирахме енергийния сектор и стартирахме дългосрочни мерки

  • енергийния сектор-
  • дългосрочни мерки-
  • драгомир стойнев

Подкрепата за ВМЗ Сопот бе ефективна – предприятието работи и наема нови работници

„През последната година успяхме да стабилизираме енергийния сектор и сега има дългосрочна визия за неговото развитие”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок на БНТ.

„След предприетите от правителството мерки в сферата на енергетиката работата на миньорите е гарантирана, а износът на електроенергия - възстановен", подчерта Стойнев. Той припомни, че при встъпването му в длъжност енергийната система е била дебалансирана, след като са сключени договори, които не са били в интерес надържавата. Сред тях министърът посочи: „може би поради лобизъмвключените 1000 МВт ВЕИ, за които българският народ трябва да плаща 100% скъпата енергия“.Драгомир Стойнев обяви, че вече са изпълнени 80% от препоръките на Европейската комисия, направени след искане на служебния кабинет, който бил притеснен от завареното от ГЕРБ в енергетиката. Изпълнението и работата по останалите 20% от препоръките на ЕК са били и тема на срещата между министър Стойнев и комисарЙотингер миналата седмица.

„В енергетиката не може да се правят мерки на пожар. Действията трябва да бъдат обмислени и сдългосрочна визия“, обави Стойнев. Той посочи като постижения на едногодишното управление старта на изграждането на балансиращ пазар, който трябваше да стартира още преди 4 години,както и създаването на енергийна борса.

Икономическият министър бе категоричен, че в момента енергийните дружества функционират нормално и заплатите на около 64 000 служителя са гарантирани. Стойнев бе категоричен, че преди създалата се ситуация около КТБ депозити на енергийни дружества не са местени от банката. „Успяхме да извадим голяма част от средствата на държавните дружества, които бяха концентрирани в КТБ по време на управлението на ГЕРБ. В момента 25% от парите на държавните компании са в тази банка и те ще бъдат осигурени”, обясни той.

Според министър Стойнев правителството е реализирало редица политики в полза на българското общество в борбата с монополите, постигната е по-голяма справедливост по отношение на работата на ЕРП дружествата.

Той припомни, че след предприетите от правителството мерки, българската икономика е реализирала икономически растеж две поредни тримесечия на тази година. Работодателските организации също признават това, но са и прави, че политическата нестабилност, заплашва икономиката. „През първото тримесечие на тази година се разкриха 40 000 нови работни места – това не се е случвало от далечната 2009 година”, допълни още той. „ВМЗ – Сопот вече работи и в момента сенаемат нови служители ”, заяви още министърът, въпреки критиките, че държавата взе мерки за оздравяването на предприятието.

„Правителството изпълни политики за икономизиране на българската външна политика и резултатите са налице. Вече има български фирми, които са подписали договори с партньори в Алжир, Авганистан и Ирак и започват да изграждат заводи”, каза Стойнев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини