19 Август, 2015 15:07 1 500 7

Драгомир Стойнев: България е единствената страна с пълна готовност да започне изграждането на „Южен поток”

  • драгомир стойнев-
  • българия-
  • южен поток-
  • изграждане-
  • готовност-
  • газопровод

Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност

Драгомир Стойнев: България е единствената страна с пълна готовност да започне изграждането на „Южен поток” - 1
Снимка: БТА

„България може да започне изграждането на „Южен поток" буквално от утре. Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага. Другият голям плюс на България е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без никаква тежест върху бюджета”. Това заяви зам.-председателят на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него руската газ ще премине през територията на България, независимо как ще се казва проектът.

„Руската газ е европейски интерес и диалогът между ЕК и Русия не е спирал. Доморасли политици и енергетици злоупотребиха с темата, но не поради наивност, а заради субективни цели. С всички сериозни фактори от основните политически сили, с които съм водил разговори и сега, и като министър, обаче сме били съгласни, че темата не е затворена и трябва да работим”, каза още Стойнев. Според него сме узрели за политически съгласие и големите проекти не бива да ни разделят на фили и фоби, защото можем да бъдем единствено българофили.

Стойнев подчерта, че дори от гледна точка на т.нар. Наказателна процедура няма притеснения, защото сме отговорили на въпросите на ЕК и сме защитили юридически действията на три български правителства по проекта. „ЕК имаше въпроси около това как е създадена проектната компания и по какви правила са провеждани търговете от нея”, допълни той. По неговите думи България е станала движеща сила на коалицията в ЕК „за”

„Южен поток” и затова и сме получавали въпроси. „Отговорили сме перфектно и единственото нещо, което сме ограничили, е провеждане на нови търгове, докато сме в диалог с комисията, което е само част от дейностите по проекта. В моя мандат и от името на Министерството няма официален документ към руската страна, с който да  информираме, че спираме проекта. Вярвам, че и министрите след мен са проявили здрав разум”, коментира бившият енергиен министър.

Зам.-председателят на БСП е на мнение, че за България директното преминаване на руската газ гарантира сигурността на доставките. „Ако планът бе следван, първата газ по проекта трябваше да дойде през 2018 г. Такъв беше преди две години и още трябва да е големият ни план – сигурност на доставките, стратегическо енергийно позициониране в Европа, диверсификация на маршрутите чрез „Южен поток” и диверсификация на маршрутите и доставките чрез ТАП.  Част от този план е и икономиката”, припомни Стойнев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Според Драгомир Стойнев реализирането на руската газ през българското трасе ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газта е ключов ресурс. „Южен поток” освен всичко друго е мислен и като голям инвестиционен проект, което означава заетост, доходи, нов бизнес, приходи за бюджета. 11 области и 37 общини – пътят на трасето е и път на ползите за една голяма част от България, предимно икономически западащи региони”, поясни той. Стойнев подчерта, че по предварителни анализи, изграждането му ще отвори близо 5 000 работни места. „Строителни компании, транспортни фирми, производители, доставчици, търговци, компании в сферата на услугите ще получат поръчки и ресурс за развитие”, заключи Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ултра

    1 0 Отговор
    А бе това комунистче няма ли да спре с фантазиите и навеждането?!?
  • 2 къчо пича

    1 0 Отговор
    абре говори с цифри понеже целта на татко ти путя от масква е да оскъпи газа за ЕС колко по-евтина ще е газта за България след като построим този да го наречем БЪЛГАРСКИ ПОТОК? и ще върне ли Русия 4-те милиарда отмъкнати от КТБ за да ни постави на колене и да приемем ИМПЕРСКИТЕ УСЛОВИЯ за пхострояването на южен поток?А НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ИЗГОНИМ ОТ РОДИНАТА НИ И ЛУКОЙЛ КОИТО ПЪЛНИ ОТЪНЕЛИЯ РУСКИ РЕЗЕРВ ЗА СМЕТКА НА НАС БЪПГАРИТЕ?
  • 3 Бл Благов

    0 0 Отговор
    Путин обърна палачинката и тези лакоми комунистчета им светнаха очичките. А дано ама не!
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Я как изскочи от тинята това нещастно масковско хранениче - пелтек, като чу повикът на господаря си!

    Чак почна да заеква!
  • 5 Juliy

    0 0 Отговор
    За комунистите всичко руско е хубаво!
    Няма значение дали страната ще спечели или ще загуби.Ако зависи от тях и Белене ще почнат да строят.

    Коментиран от #6

  • 6 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    Нашето БСП не са комунисти, а съветски слугинаж!

    Ония като им щракнат с пръст и нашите гъзолизци рипат.

    Утре не комунисти ами и пастафарианци ще станат, ако Масква нареди.

  • 7 истината

    0 0 Отговор
    България иска не иска няма шанс да не получава руски газ и то при най добри цени.Ако получаваме чрез Украйна, която още двадесет -тридесет години няма да се се оправи,сигурността ни и зависимостта като държава е двойна от Русия и Украйна.Ако получаваме руска газ през Турция зависимостта ни става още по голяма.утре турция ще ни обвини че нарушаваме правата на мюсолманите в България и може да врътне кранчето.Да не говорим че от алтернативните източтници-Азърбейджан, Иран, Ирак и Сирия газопроводите и нефтопроводите ще минамат През Турция.Така че всички кранчета ги държи Ердоган, тогава господ да пази България и Европа.Исляма ще командва и Бългаприя и Европа.Тогава ще питам нашите платени клакьори русофоби какво ще говорят.Май ще трябва нов народен съд;.